Музикално-драматичен театър Константин Кисимов във Велико Търново за първи път

...
Музикално-драматичен театър Константин Кисимов във Велико Търново за първи път
Коментари Харесай

Театърът в Търново влезе в селекцията за националните награди „Икар 2018”

Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново за първи път взе участие в селекцията за Годишните национални награди „ Икар ”, които присъжда Съюзът на артистите в България. Четири са предложенията за номинации, които е направило управлението на храма на Мелпомена в остарялата столица.

Отличията се присъждат в Международния ден на театъра 27 март. Две от предложенията на търновския спектакъл са за спектакъла „ Хъшове ” по Иван Вазов, подложен на сцената на МДТ от режисьора Бойко Илиев. Актьорът Иван Митев, който ослепително се превъплъти в облика на Странджата, е препоръчан за „ Икар ” за основна мъжка роля. В категорията „ Актьорски дебют ” в състезанието взе участие младото попълнение към трагичната натрупа на МДТ Стоян Борисов, който играе ролята на Бръчков.

За статуетката „ Икар 2018 ” за основна мъжка роля ще се бори и артистът Милен Иванов. Той е препоръчан за превъплъщенията му като Сержант, Лейтенант, Гробар и Баща в постановката „ Няма да платим ” на Дарио Фо. Режисьор на спектакъла е Георги Михалков. Звездата на драмата Иван Митев взе участие в селекцията за годишните награди и със своята изследователска активност в региона на театралното изкуство във Велико Търново. Той е препоръчан за „ Икар ” за двете му книги „ Театърът, наименуван „ Надежда ” и „ Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970 ”.

В първия алманах артистът е събрал 100 години от историята на театралното дело в остарялата столица. Луксозното издание включва архивни снимки и документи, като доста от тях се разгласяват за първи път. Изследването обгръща интервала от основаването на първата театрална натрупа в града през 1870 година в читалище “Надежда ” до преместването му в актуалната постройка през 1971 година Книгата е отдадена на 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов.

За нея през 2017 година Иван Митев получи премията „ Култура ” на Община Велико Търново. Във втората книга са включени над 1500 фотоси, афиши и факсимилета от скъпи документи, свързани с историята на театралното дело в града. В неповторимия албум могат да се намерят любопитни и достоверни обстоятелства за основаването на първите театрални постановки в Търново, както и за персони, съдействали за одобряването на театралния род у нас. Изданието е плод на шестгодишните изследвания на артиста от МДТ и на режисьора гл.ас. доктор Георги Василев, който е и теоретичен съветник на „ Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970 ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР