Музика, танци и арт работилници, посветени на настъпващата китайска Нова

...
Музика, танци и арт работилници, посветени на настъпващата китайска Нова
Коментари Харесай

За китайската Нова година: Шоу в центъра на София

Музика, танци и арт работилници, отдадени на настъпващата китайска Нова година, превземат центъра на София. Под стъкления купол на Ларгото, жителите и гостите на града могат да се включат в празненството, оповестява БГНЕС.

Гостуващи китайски реализатори показват обичайни песни и танци. Интерактивните работилници пък разкриват обаянието на класическите китайски занаяти.

Желаещите могат да научат повече за разнообразни изкуства, като заплитане на китайски плетеници, изкуството изрязване на хартия или плетени фигурки от палмови листа, да вземем за пример. Могат да вършат и фигурки от тесто.

Тържествата се провеждат от Китайския културен център в София и Столичната община.

Китайската Нова година се назовава още Пролетен фестивал. Датата й се трансформира всяка година, тъй като следва лунния календар.

„ Обикновено празникът се пада в интервала 21 януари - 20 февруари. Тази година е на 15 против 16 февруари. Традиционните събития, свързани с празнуването на китайската Нова година, стартират към седмица-две преди това”, изясни Гу Хонсин, консултант по културните въпрос при посолството на Китай в България.

Твърди се, че към 1/6 от хората в света честват китайската Нова година.

С нея стартира зодиакалната година на ново животно. 2018 година е Годината на кучето.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР