Музейната работилница в Регионален исторически музей - Кюстендил през април,

Музейната работилница в Регионален исторически музей - Кюстендил през април, ...

Музейна работилница за деца Играта в древността.

Музейната работилница в Регионален исторически музей - Кюстендил през април, представя нова тема – "Играта в древността".
Предмет на заниманията е изработването на глинени копия на праисторическа настолна игра. Оригиналната находка, датираща от каменно-медната епоха и експонирана в археологическата зала на музея, представлява керамичен предмет с форма на четиристенна пресечена пирамида. Горната му плоскост е с квадратна форма. Върху нея има 16 ямички, групирани по четири в четири редици. Предполага се, че е вид развлекателна игра. 

Откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, ни дават възможност да приложим адекватни правила за игра с помощта на керамични топчета или малки камъчета, с което да провокираме интереса на децата към експоната. Игрище с 16 кръга дава възможност за игра и с помощта на стикове и пулове.

Музейната работилница "Играта в древността" е част от новата образователна програма на музея "Култура и изкуство в древността". Тя се разработва в рамките на проект "ДЕЦАТА И МУЗЕЯ". "Културното наследство през призмата на детските ръце", финансиран от Министерство на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.
Работилницата за изработване на глинената игра ще се проведе на 18-ти, 19-ти и 20-ти април от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55). Уастниците в нея ще могат да дарят таксата си за участие в подкрепа на Тони Костов, който се нуждае от спешна костно-мозъчна трансплантация, предаде кореспондент от града за Actualno.com. 

Източник: actualno.com