Музеят за историята на съветските затворнически лагери обяви, че е

...
Музеят за историята на съветските затворнически лагери обяви, че е
Коментари Харесай

С тайна заповед Русия е заличила личните данни на репресирани в ГУЛаг


Музеят за историята на руските затворнически лагери разгласи, че е открита секретна заповед от 2014 година с указания за заличаване на персонални данни за лагерниците, съобщи Асошиейтед прес.

През 30-те и 40-те години на предишния век в пандизите на Главно ръководство на лагерите (ГУЛаг) са обитавали до 17 милиона индивида, от които най-малко 5 милиона са били наказани след погрешни свидетелски показания. Следствените каузи на лагерниците са били унищожавани, само че персоналните им данни и мястото, където са излежавали присъдите си, са се пазели в регистрационни картони.

Музеят за историята на ГУЛаг в Москва заяви, че негови специалисти са открили, че според секретна заповед са били унищожени картоните на пандизчиите, навършили 80 години - т.е. на процедура съвсем всички.

Репресиите при руския деспот Йосиф Сталин белязаха тежко съветската нация, починаха доста хора и милиони бяха разселени. Но през последните години, при президента Владимир Путин, съветски чиновници поставят старания да омаловажат Сталиновия гнет и хвалят руския водач, че е построил нова стопанска система и е съдействал за успеха на Съветския съюз във Втората международна война, показва АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР