Музеят - възможен или невъзможен е темата на дискусията, която

...
Музеят - възможен или невъзможен е темата на дискусията, която
Коментари Харесай

Музеят – възможен или невъзможен

Музеят - вероятен или неосъществим " е тематиката на полемиката, която ще се състои на 7 ноември в Софийска градска художествена изложба по план на Фондация „ Въпреки ", подкрепят финансово от Национален фонд „ Култура ".

Датата за полемиката отпраща към 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Целта е да се разиска опцията България да има музей за близкото минало и по какъв начин би трябвало да наподобява той. „ И тук неизбежно ще изникне въпросът - дали това би трябвало да бъде музей на обстоятелствата, или на чувството за това време? Дали би трябвало да бъде веществен, или по-скоро да има темперамент на арт-инсталация? ", пишат основателите на уеб страницата „ Въпреки ". И дават образци с разнообразни модели на музеи.

Те припомнят също, че с решение на Столичния общински съвет се планува подземието на някогашния пантеон на Георги Димитров да бъде превърнато в изложба за модерно изкуство - филиал на Софийска градска художествена изложба. „ Но както към този момент стана дума, музей за близкото минало и модерно изкуство не си опонират... Струва ни се, че е допустимо да се съчетаят двете гледни точки - музейната и художествената. Още повече, че пространството над някогашния пантеон става зона за модерно изкуство. "

В полемиката на 7 ноември ще вземат участие доцент Николай Папучиев от СУ „ Св. Климент Охридски " и социологът Цветозар Томов, който ще показа резултатите от особено поръчаното от фондация „ Въпреки " социологическо проучване за упованията и настройките за подобен музей и възможното му наличие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР