Музеят в Оряхово отпразнува годишнина, съобщиха от общината в градчето.  Създаден

...
Музеят в Оряхово отпразнува годишнина, съобщиха от общината в градчето. 
Създаден
Коментари Харесай

Музеят в Оряхово отпразнува годишнина

Музеят в Оряхово отпразнува годишнина, оповестиха от общината в градчето. 
Създаден през 1939 година от Никола Коцев, през днешния ден Историческият музей в Оряхово има фонд от над 4 500 експоната. Уникални по своя темперамент са статуята “Добрия овчар ” и Каменен кръст от ІV век – прелестни мостри на раннохристиянското изкуство.
Музеят се обитава в къщата на възрожденския деятел Филип Симидов, заявена за монумент на културата. Уредени за посещаване са три зали. От тях две са с непрекъснати експозиции – “Археология ” и “Възраждане ”. В третата зала се разполагат краткотрайни изложения на разнообразни тематики.
По мотив 84-та годишнина от откриването на Историческия музей, посетители с две изложения са Музей на националните художествени занаяти и приложни изкуства – град Троян. Посетителите могат да се насладят на „ Богатството на Троянската керамика “ и фотоизложба на Света Петка Търновска – „ Нашата небесна закрилница “.
Тематична торта, подарък от община Оряхово, получи шефът на Историческия музей доктор Евгения Найденова, с признателност за неуморния труд и професионализъм, с които тя и екипът и се грижат за престижа на музея. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР