Музеят в град Бяла, Русенска област, който през март 2015

...
Музеят в град Бяла, Русенска област, който през март 2015
Коментари Харесай

Музеят в Бяла, станал жертва на мащабен обир, вече има нов директор

Музеят в град Бяла, Русенска област, който през март 2015 година стана печално прочут с кражбата на над 1 500 фондови единици, от понеделник е с нов шеф. Това е доктор Иво Жейнов, добре прочут на русенци като историк и оценител на културно-исторически полезности. 
Миналата година Русенската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт за кражба на експонати от музея „ Освободителна война “, посветен на Руско-турската война. Под прицела на правораздаването застанаха две музейни служителки и един колекционер, а кражбата, в която бяха упрекнати, е остойностена на 467 334 лева Откраднатите музейни единици са били продавани посредством канали за трафик на културно-исторически полезности на колекционери и нумизмати. Кражбите са били систематични, само че са били засечени едвам през 2013 година при инвентаризация от страна на русенски музейни специалисти. 
Първата задача на новия шеф е да направи инвентаризация на фондовете, които другояче добре познава, тъй като е влизал там с прокуратурата. " Някои предмети са редки и мъчно могат да бъдат възобновени. Същевременно има доста предмети, които висок интерес - те са единствени в България и дават съображение музеят да продължи да прави своята работа ", споделя Иво Жейнов и съпоставя музея с дребен Ермитаж.
За концепциите и упоритостите на новия музеен шеф чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР