Музеят на Възраждането Иларион Макариополски“ уреди изложба живопис с творби

...
Музеят на Възраждането Иларион Макариополски“ уреди изложба живопис с творби
Коментари Харесай

Художникът Сава Савов дари на Елена 20 свои картини

Музеят на Възраждането „ Иларион Макариополски “ уреди галерия живопис с произведения на еленския художник Сава Савов под надпис „ Язовир „ Йовковци “ – перлата на Еленския балкан “. По време на откриването на изложбата създателят разгласи, че подарява на град Елена 20 от най-големите си живописни платна.

Сава Савов, който е почетен жител на град Елена, е измежду достойните му хора, който със своето неповторимо творчество и през днешния ден поддържа духа на възрожденския град. Поредната му галерия е несъмнено доказателство за огромния гений на художник, основал стотици картини със сюжети от природата, бита и славното минало на родния Еленски край. Заслужено е признанието му като създател, който се подрежда измежду 27-те най-хубави модерни наивни художници у нас, чието изкуство освен вълнува сърцето, само че и доближава универсалното. Талантът му е оценен и той е показан на Първото биенале на наивната живопис във френския град Лавал през 1997 година. Преди това печели първа премия в народен конкурс по живопис, връща се с оценки от изложби в Дрезден и Берлин.

При откриването на изложбата, уредена в къща музей „ Иларион Макариополски “, художникът и неговото творчество показа Димитринка Иванова, ръководител на еленското читалище. Сава Савов е от хората, които цялостен живот търсят провокации, даже и на тази възраст – 83 години, е неизменима част от пейзажа на Елена с картините си, подредени в непрекъсната галерия в Клуба на пенсионера, която отбива наши и непознати туристи. Бай Сава, както го назовават множеството еленчани, на млади години е качвал върхове в Грузия, Азербайджан и Армения. Издавал училищен вестник, написа пиеса със заглавие „ От бодил на глог ”. Герой е на документалния филм „ Ловци на сънища ” (1991 г.), създател на стотици плакати за игрални филми, прожектирани в киносалоните на Елена и близките села. Всеки момент може да подхване ария или да декламира стихове.

Любимото му място е измежду природата, тя е неговият подстрекател. Обича да се рови в остарели фотоси и албуми, в музейни експозиции, да се връща към седенки и сватби от бита на селото. Така неговият спомен от родното място и детството ражда забележителната картина „ Тепавицата ”. Героичното минало на нашия народ не по-малко въодушевява самоукия надарен създател. Истински шедьоври на наивното изкуство са платната му „ Освободители ” и „ Освобождение 1878 ”, които са високо оценени от откривателите. А най-голямата му картина със сюжет Априлското въстание е с 364 облика на хора и животни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР