Музеят на Никола Тесла, намиращ се в сръбската столица Белград,

...
Музеят на Никола Тесла, намиращ се в сръбската столица Белград,
Коментари Харесай

Тази година музеят на Никола Тесла в Белград е отчел рекордна посещаемост


Музеят на Никола Тесла, намиращ се в сръбската столица Белград, тази година е отчел рекордна посещаемост. Според данните, предоставени от шефа на музея Бранимир Йованович, повече от 120 хиляди души са се срещнали с живота и работата на великия откривател.

"През тази година нашият музей провежда изложения в Словения, Москва, Пърт, Сидни, Шанхай и за годината е бил посетен от 120 хиляди души, рекордно за нас число", заяви Йованович.

В понеделник градският секретар по културата Ивона Етич дружно с управлението на музея, обиколи обновената лаборатория за консервация, която е "най-свещената" част от постройката. Тук, в особено основани условия, се съхраняват документи, принадлежали на гения. Тази година пространството бе реновирано и бяха обезпечени оптимални условия за предпазване на документите, които са част от програмата на ЮНЕСКО "Паметта на света".

"Може да се каже, че към днешна дата този музей има най-хубавите условия в Сърбия за предпазване на документи на книжен притежател, което е от извънредно значение за съхраняването и предаването на наследството на Тесла и на бъдещите поколения", съобщи Евтич след обиколката.

Музеят на Никола Тесла е един от най-популярните туристически обекти в Белград. Основан през 1952 година, 9 години след гибелта на учения, експозициите в него притеглят фенове на науката и Тесла от целия свят. На първия етаж на зданието са показани настоящи модели на принадлежности и апарати, изобретени от Никола Тесла, както и разнообразни материали и документи, разказващи за живота и работата на изобретателя със сръбски корени.

На втория етаж пък са поместени ръкописи на Никола Тесла, бележници, писма, книги от персоналната му библиотека, както и други материали, предопределени за проучване на креативното му завещание. Като цяло, сбирката на музея разполага с повече от 160 000 истинските документи, над 20 хиляди книги и списания, близо 1200 механически изобретения и няколко хиляди фотоси, диаграми и чертежи, принадлежащи на Никола Тесла, както и част от неговите персонални движимости. Интересно е, че макетите в музея действат и всеки клиент може да види със личните си очи и даже да повтори със личните си ръце опитите.

Най-голямото усещане на посетителите обаче, прави урната с пепелта на Тесла. В дребна полумрачна стая на специфичен фундамент е сложена огледалната железна сфера със златист цвят, в която се съхранява пепелта на учения. Преди няколко години имаше спор дали урната да бъде преместена в църквата "Св. Сава", само че сръбската общественост излезе на всеобщи манифестации, настоявайки прахта на Тесла да остане в неговия музей. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР