Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор,

...
Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор,
Коментари Харесай

Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, покрай родната къща на доктор Стамен Григоров.
На първия етаж е ситуирана битова стая, която показва обичайна вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са ситуирани библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват огромен брой разнородни осведомителни материали за българското кисело мляко. От първата научна обява на доктор Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 година, до последните изследвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, осъществени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
В изложбената зала е показан макет, който в детайли демонстрира приемането на сурово мляко, промишленото произвеждане на кисело мляко и реализацията на готовия артикул, в комерсиалната мрежа. На стените са окачени осведомителни табла, които разказват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското произвеждане на кисело мляко; промишлените технологии за приемане на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 година По случай откриването на музея, в гр. Трън се организира първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна стратегия, състезания за рисунка и есе на тематика „ Киселото мляко – българското име на дълголетието “, и конкурс за най-хубаво домашно приготвено кисело мляко.
Българското кисело мляко е извънредно ценено в Япония и по света, то научно потвърдено забавя стареенето на организма, това е най-хубавият и елементарно усвоим източник на калций, който е витално значим за построяването и поддържането здравината на костите и зъбите, Млечнокиселите бактерии на Lactobacillus bulgaricus са с антираково деяние, те попречват синтеза на канцерогенни субстанции, лимитират разновидностите и образуването на ракови кафези, Киселото мляко има пробиотично деяние – то въздейства извънредно удобно и оздравително на стомаха и червата, от него в 1959 година Научноизследователски институт за антиракови антибиотици в София изготвя високоефективната субстанция на първия пробиотик Нормофлор против язвена и гастритна болест и за нормализиране на стомашната флора след антибиотична намеса, един от най-активните пробиотици създавани в света и до през днешния ден. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко оказват помощ за възстановяване на имунитета и за сполучливата ни битка с инфекциите, подкрепя предварителната защита на сърдечно-съдови болести, понижава риска от развиване на остеопороза и кариеси на зъбите, има положително антитоксично деяние, продукта е освен извънредно апетитен, само че е извънредно потребен за деца и подрастващи, за мъже и дами работещи в стресова или нечиста среда и за възрастни хора. Той е неизменима, най-характерна част на националната ни кухня от епохи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР