Музеят на илюзиите във Велико Търново предлага над 80 атракции,

...
Музеят на илюзиите във Велико Търново предлага над 80 атракции,
Коментари Харесай

Музеят на илюзиите във Велико Търново предлага над 80 атракции

Музеят на илюзиите във Велико Търново предлага над 80 атракции, ситуирани на пет етажа в стогодишна постройка в остарялата част на града, заяви пред публицистите в пресклуба на Българска телеграфна агенция в регионалния град Петър Бояджиев, ръководител на сдружението "Аз музея ". Той напомни, че най-новият музей във Велико Търново е отворил порти на трети март, само че поради изключителното състояние до началото на юни музеят е бил затворен за гости.

Този интервал беше потребен за нас, тъй като успяхме да сложим нови илюзии и да уточняваме тези, които към този момент са били инсталирани, уточни Бояджиев.

По думите му подготовката за основаването на музея е траяла три години. Членовете на сдружението са обиколили всички сходни музеи по света, откъдето са събирали хрумвания и ентусиазъм. Днес можем да кажем, че Музеят на илюзиите във Велико Търново е един от най-големите, приятните и интуитивни музеи от сходен темперамент в Европа, сподели Ангела Гюрова, която също е част от сдружението.

В множеството от илюзиите е застъпена чистата просвета - физика, математика, логика на психиката, което изпълва с наслада по-възрастните гости, които могат да си обяснят явленията, а за по-малките е баснословен свят, който отключва любознанието им да открият повода за вълшебния резултат, уточни тя.

Сред класическите илюзии, които притеглят туристите е Стаята на Еймс - помещение с ексцентрична форма, наподобяващо на трапец, основано за първи път 1946 година от офталмолога Еймс, а оптическите илюзии в него са употребявани при построяването на декора на кино лентата "Властелинът на пръстените ", уточни Гюрова.

Друга забавна заблуда е наречена "Кадифените жици ", при която допирът с ръце до особено основана мрежа от струни провокира забавно прекарване. Светеща левитираща крушка, основана по математически модел, влизане в ерата на динозаврите и среща с хишници, плод на заблуда, са единствено част от забавните срещи с науката и въображението в музея, показаха неговите основатели.

Те подчертаха, че единствено тук се намира ъгъл, в който посетителите могат да се пренесат в Старо Търново отпреди 100 години посредством VR-очила. Художникът Дамян Бумбалов е основал макет на крепостта "Царевец " с размери 3,7 на 1,5 метра, върху който е сложено красиво нощно небе, а скоро върху него ще бъдат прожектирани светлинни и звукови спектакли, описа Бояджиев.

Предвижда се след окончателното отпадане на ограничаващите ограничения поради ковид, през почивните дни в музея да има занимания за най-малките с известни фокусници от цялата страна.

Музеите в днешно време са непрестанно разрастващи се системи, по тази причина и посредством охранителните камери ние по-скоро следим реакциите на хората, кое ги интригува и кое ги радва, което ще е водещо за развиването му, описа Бояджиев.

Той уточни, че постройката на музея е строена за банка и е функционирала като банка до 2007 година, заради това може да бъде прегледан и банковият трезор, опакован с ламарина с дебелина 25 милиметра. Илюзиите в музея са 82, само че пространството може да побере над 120, считат уредниците и предизвестяват, че междинната дълготрайност на разходката в царството на илюзиите е не по-малко от един час, а снимането се счита за наложително.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР