Музеят на хумора и сатирата в Габрово няма да приема

...
Музеят на хумора и сатирата в Габрово няма да приема
Коментари Харесай

Музеят на хумора в Габрово няма да приема реклами от компании за изкопаеми горива

Музеят на хумора и сатирата в Габрово няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива, оповестиха от пресцентъра на културната институция.

От музея декларират, че това е отговорно решение за да се понижи дезинформацията за замърсяването и за климатичната рецесия. Решението идва след взаимна работа по акциите на „ Грийнпийс “ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната рецесия изкопаеми горива към чисти възобновими енергийни източници.

Една от тези акции е Европейска гражданска самодейност за възбрана на рекламирането и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Компаниите от тази промишленост употребяват рекламата, както и спонсорирането на разнообразни културни, спортни, обществени и други събития и институции, с цел да показват активността си в удобна светлина, до момента в който в действителност не престават да работят постарому с унищожителен резултат за хората, околната среда и климата. Те употребяват рекламни трикове, които показват изкопаемите горива като „ чисти “ и безвредни за здравето ни, като прикриват обстоятелството, че точно те способстват за задълбочаването на климатичната рецесия, показаха от институцията.

„ Културните институции би трябвало да са водачи на мнение. Да бъдат смели, решителни и самостоятелни просветители, а не проводници на заблуди. По тази причина приветстваме отхвърли на Музея на хумора и сатирата от реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива. Това е самоуверено и отговорно решение в битката със заблудите и климатичната рецесия. Отправяме апел и към останалите музеи, галерии, концертни, спортни и други зали и институции да последват този образец и също да заявят своята самостоятелност от промишлеността на изкопаемите горива “, е коментирала Лора Фучеджиева, която координира акцията за България.

По думите на Маргарита Доровска, шеф на музея, поддържането на необятна и пълноценна културна стратегия изисква солидни средства и старания. Тя счита, че събитията в музея би трябвало да са налични, с цел да се изпълнят главните функционалности - обезпечаване на достъп до просвета на допустимо най-широк кръг от хора. " Но с изключение на тази отговорност, ние носим и отговорност във връзка с света, в който живеем. Не можем да допуснем посредством нас замърсяващи и вредящи на климата компании да се пробват да изпират имиджа си ", сподели Доровска. По думите ѝ по тази причина в годината на 50-годишнината на музея и на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което е напълно отдадено на устойчивия метод на живот, институцията публично се отхвърля от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива.

Тази самодейност на Музея на хумора и сатирата е част с изключение на от партньорството с „ Грийнпийс “ – България и от кардиналната визия за стабилно развиване на музея, показаха от пресцентъра. От институцията скоро възнамеряват да излязат с декларация за следване на екологична задача, съгласно която всички действия в музея ще бъдат подлагани на оценка за резистентност, а обществеността ще бъде въвличана в зелени дела.

„ Грийнпийс “ – България и Музеят на хумора и сатирата насочат апел и към хората да подпишат петицията за възбраната на реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива, коята е налична онлайн.

Целта е до октомври тази година да се съберат един милион подписа на жители от Европейския съюз. Тази поддръжка ще задължи Европейската комисия да прегледа предлагането и да реши какви дейности да предприеме. Европейската гражданска самодейност е формален инструмент на Европейския съюз, посредством който хората могат да декларират позиция и да накарат институциите да подхващат смяна.

От „ Грийнпийс “ – България са споделили, че към този момент съществува наклонност разнообразни организации да се отхвърлят от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива. Така да вземем за пример Кралската Шекспирова натрупа във Англия се отхвърли от спонсорството от „ Бритиш петролеум “ през 2019 година Всекидневникът „ Гардиън “ разгласи при започване на 2020 година, че към този момент няма да приема реклами от компании за изкопаеми горива и че е първата огромна международна медия, която прави нещо сходно.

„ Крачка “ към Холандия – Амстердам и Хага не разрешиха рекламите на изкопаеми горива на спирките на градския превоз и в градските пространства през 2021 година Отново в тези два града Музеят на Ван Гог и музеят Мавриций се отхвърлиха от партньорството си с „ Шел “ през 2018 година, оповестиха от пресцентъра.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР