Музеят Гугенхайм в испанския град Билбао представя изложба на Алберто

...
Музеят Гугенхайм в испанския град Билбао представя изложба на Алберто
Коментари Харесай

Музеят Гугенхайм представя изложба на Алберто Джакомети

Музеят " Гугенхайм " в испанския град Билбао показва галерия на Алберто Джакомети - художник, ваятел, един от най-влиятелните създатели на 20-ти век.

" Ходещият човек " и " Крачеща жена " са измежду скулптурите на Алберто Джакомети, изложени в музея Гугенхайм в испанския град Билбао. Експозицията предлага над 200 произведения на швейцарския актьор.
Петра Жоос, музей Гугенхайм в Билбао: Джакомети е бил просветен актьор, още от детството си е изучавал история на изкуството, имал е специфичен интерес към египетското изкуство и класическата живопис.
Повечето от творбите са от Фондацията Джакомети в Париж, сбирка от работите му от студиото във френската столица и в Стампа където е израснал. Джакомети е един от водещите скулптори на сюрреализма. В Билбао показват извънредно многообразие на творбите.
Петра Жоос, музей Гугенхайм в Билбао: В тази галерия можем да забележим статуи от 3 сантиметра и такива, които са над два метра.
Експозицията показва пътя на Джакомети през най-ранните му години, неговия халюцинационен интервал и връщането му към фигуративното изкуство през 1935г. Роден през 1901 година, създателят умира на 64 години в родната Швейцария.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР