Музеят дари 15 читалища с книги за Деня на будителите

...
Музеят дари 15 читалища с книги за Деня на будителите
Коментари Харесай

Беливанов дари сабята на командира на легендарния...

Музеят подари 15 читалища с книги за Деня на будителите Изложба отдадена на 100 година от края на Първата международна война готвят в музея

Кметът Добри Беливанов даде на Регионалния исторически музей медали и сабя на полковник Веселин Вълков, пълководец на именития 10-ти Родопски полк. Ценните движимости са дарени на общината от родственици на полковника преди години и до момента бяха изложени в една от заседателните зали на администрацията. Според Беливанов, мястото на медалите и сабята е в музея, където ще могат да бъдат забелязани от повече хора.

Дарението беше направено на откриването на галерия, отдадена на присъединяване на хасковските полкове в Първата международна война. Едни от основните настоящи военни единици в тази война са хасковският 10 пехотен Родопски полк, 30 пехотен шейновски полк и Шести конен полк, в които също са взели участие бойци от нашата област.

Изложбата, отдадена на 100 годишнината от края на Първата международна война беше открита след демонстрацията на боеви хватки с оръжие на бойците от 31 МБ в Хасково. Повечето сегашни военни измежду, които имаше и много посетители от " приятелски " натовски страни, като Румъния и други, участваха на откриването на експозицията на втория етаж на РИМ Хасково.

Д-р Красимира Узунова сподели, че експозицията има за цел да показа хасковлии в този максимален за времето си международен спор, в който са взели присъединяване над 70 млн. души. България се е пробвала да избегне въвличането си във войната, само че в последна сметка взема решение да се включи, с цел да реализира най-накрая идеала си за обединяване на всички обитаеми с българи територии. Нацията ни дава десетки хиляди жертви, не вършат изключение и хасковлии. Няма село в региона, което да не е дало жертви в този огромен боен спор.

Другата цел на изложбата е да се покаже героизма на българските полкове и в частност на хасковските. Доста хора могат да видят своите прадядовци на фотографиите от фронта. За страдание войната приключва с втората национална катастрова, само че с помощта на войнските подвизи, страната ни не губи доста територии след края й. Всяка една война е стъпка към мира на Балканите, добави лекар Узунова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР