Музеят "Борис Христов" се приобщава към мотото на Европейската година

...
Музеят "Борис Христов" се приобщава към мотото на Европейската година
Коментари Харесай

Година на културното наследство в музея Борис Христов

Музеят "Борис Христов " се приобщава към мотото на Европейската година на културното завещание "Честване на предишното, с цел да се гради бъдещето! " и посвещава няколко емблематични събития на Европейските дни на наследството, научи ДУМА от директорката Елена Драгостинова.
Така посетителите на софийския дом на Борис Христов ще бъдат част от тези 20 милиона жители на Европа, които вземат участие в събитието, в 36 страни, с над 10 150 културни прояви. В основата на септемврийската стратегия е заложена концепцията за културното завещание като завещание, което не принадлежи само на предишното, а е на първо място запас за бъдещето, както твърди Тибор Наврачич - европейски комисар по образованието, младежта, културата и спорта.
Началото в музея "Борис Христов " е на 21 септември с Ден на отворените порти. Както при всяко свое посещаване, гостите ще могат да слушат осъществявания от богатия репертоар на великия оперен актьор, да прегледат реликвите, свързани с живота и творчеството му, а от 18 ч. особено да насочат вниманието си върху интерпретациите на Христов в неговите функции като цар в оперите "Борис Годунов " от Мусоргски и "Иван Сусанин " от Глинка. На 25 септември от 18.30 ч. ще прозвучат "Песните на Европа " - 15 обичани песни от 15 европейски страни. Събрани в един албум на вокалния реализатор Христо Паскалев-Паскал и изпети на автентичен език. На 26 септември в 18.30 ч. се открива първата независима галерия "Новородена " на Диана Дезир. Гостите ще имат опция да прегледат над 50 живописни картини. На 27 септември в 18.30 ч. ще бъде излъчен филмът за Борис Христов на Ема Константинова и Георги Тошев "Писмо от Тоскана " - трогателен спомен на персони, които са познавали Борис Христов, роман за славата и трагичния житейски път.
На 28 септември от 18.30 ч. е заключителното събитие, което съчетава галерия и концерт. Дванадесет фотографски табла, събрани в експозицията "Отдаденост ", описват за огромната обич на Борис Христов - Пенка Касабова, основателка на детските градини в България. Сред участниците довечера е Виолета Цонева - член на фамилията на Пенка Касабова и дарителка на музея "Борис Христов ". На разположение на посетителите ще бъдат и дребното непродадени екземпляри от книгата "Любов и гений " на Пенка Касабова - най-достоверното удостоверение за младостта и креативния път на Борис Христов.


Музеят "Борис Христов "


Борис Христов и Пенка Касабова, 6.04.1942 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР