Музей в Белгия върна на наследниците на еврейско семейство картина,

...
Музей в Белгия върна на наследниците на еврейско семейство картина,
Коментари Харесай

Белгийски музей върна картина на еврейско семейство след 71 години

Музей в Белгия върна на наследниците на еврейско семейство картина, която е била в сбирката му в продължение на 71 години, съобщи Ройтерс.

Имуществото на семейството е разграбено от нацистите след бягството ѝ от Франкфурт в навечерието на Втората международна война.

Адвокатска адвокатска фирма от Берлин, представляваща ползите на еврейското семейство, се е свързала с Кралския музей на изящните изкуства преди пет години. След къса гала, картината беше свалена от мястото ѝ и отнесена за пакетиране.

" Общо фамилията търси 30 творби на изкуството ", изясни юрист Имке Гилен . " Това е първото, което е разпознато, защото за жалост нямаме изображения на изчезналите картини ".

Нито един от деветте правнуци на еврейското семейство, които живеят на открито Белгия, не участва на церемонията в музея.

Върнатото произведение - розови цветя в синя ваза на немския художник Ловис Коринт - е принадлежало на семейство Густав и Ема Майер, които бягат от вкъщи си във Франкфурт в Брюксел през 1938 година Година по-късно се реалокират във Англия.

Те не могат да вземат движимостите си, в това число и 30-те картини, които са разграбени от нацистите. Сред плячкосаните е и " Цветя " от 1913 година на Коринт.
След войната управляващите в Белгия не съумяват да открият притежателите ѝ и я дават на музея през 1951 година, където се намираше до момента.

Ръководителят му Мишел Драге споделя, че би било по-лесно да бъдат открити същинските притежатели при положение, че еврейските фамилии живеят в Белгия, защото се съхраняват архиви и контакти. " Невъзможно беше да се знае дали тази творба е пристигнала от Германия или от друга страна ", изяснява той пред Ройтерс.

През 2018 година музеят прикани на уеб страницата си за информация за картината . Сега в него са отворени и две зали с произведения, заграбени от нацистите и такива, взети от Белгия по време на колониалния интервал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР