Музей на белия щъркел ще бъде открит в село Белозем.

...
Музей на белия щъркел ще бъде открит в село Белозем.
Коментари Харесай

Откриват музей на белия щъркел в Белозем

Музей на белия щъркел ще бъде открит в село Белозем. Проектът за построяването му към този момент е изпратен до немската фондация „ Евронатур ", която се грижи за запазване популацията на щъркелите във всички села в Европейски Съюз, в които те гнездят. Тази година първите птици в Белозем подраниха с повече от половин месец и към този момент приготвят гнездата си.

Белозем, Раковски

С увеличението на щъркелите в Белозем порастват и децата в селото, гласи локалното вярване. Затова тази пролет всички се радват на тяхното завръщане при започване на месец март и чакат повече новородени. Даниела и Атанаска са белоземски снахи, пристигнали тук преди години от Стара Загора и Пловдив, и с наслада отглеждат децата си на село.

За жителите на Белозем щъркелите не са единствено знак на настъпващата пролет и вярата, а част от всекидневието им. Грижите за белите птици годишно се усилват.

Бъдещият музей ще събере в една сбирка всички експонати, отдадени на щъркелите, събрани през последните години. Към него ще работи и информативен център, а задачата е още тази година селото да бъде включено в туристически дестинации.
Иван Тачев, кмет на село Белозем: Ще се постараем да го създадем оптимално бързо защото тази година Пловдив е Европейска столица на културата ще има искащи да го видят, защото това е нещо, което в страната на никое място другаде го няма.
И тази година фестивалът на белия щъркел в Белозем ще събере доста експерти орнитолози и фенове на птиците на 18 май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР