Музеите са затворени заради карантината, но най-страстните фенове на културно-историческото

...
Музеите са затворени заради карантината, но най-страстните фенове на културно-историческото
Коментари Харесай

Още виртуални пътешествия из БГ музеи

Музеите са затворени поради карантината, само че най-страстните почитатели на културно-историческото ни завещание могат да се впуснат във виртуални пътешествия на компютъра у дома. Освен тях налични са още къщи музеи на велики българи, замъци и гробници, напомнят от economy.bg.    

Национален исторически музей

Създаден е на 5 май 1973 година - национална съкровищница, вместилище на реликви от международен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 монументи на културата и голям археологически и исторически списък. Вижте вируталните експозиции, които предлага музеят ТУК.

Национален музей „ Земята и хората ”

Екипите на „ Земята и хората ” работят за търсене, придобиване, проучване, запазване и показване на минералите и минералните запаси като значима част от националното естествено завещание. Разгледайте наличните онлайн сбирки на музея ТУК.

Национален музей на образованието

Създаден през 1973 година, музеят е правоприемник и последовател на първия Държавен учебен музей от 1905-а. Неговият фонд съхранява паметта на българското обучение - към 200 000 документи, фотоси и материални материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  Възстановките на килийно учебно заведение, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско учебно заведение ще ви накарат да почувствате духа на нашето просветително минало. Музеят се намира в Габрово. Направете виртуална разходка в музея ТУК.

Национален военноисторически музей

От основаването си до през днешния ден музеят е под „ шапката “ на министерството на защитата. Той търси, съхранява, научно обработва и разпространява културни полезности, свързани с националната и европейска военна история, развивайки своята активност на територията на цялата страна. За своето съвсем вековно наличие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 полезности, очевидци на българската и европейска военна история. Разходете се в музея ТУК.

Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

Домът на великия сатирик Алеко Константинов става мемориален музей през 1979-а.  В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата комерсиална къща от втората половина на ХІХ век, каквато несъмнено е тази на бащата на Алеко - Иваница хаджи Константинов.  Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от това време незабелязано придвижват посетителите в атмосферата на предосвобожденската ера. В останалата част на етажа посредством фотоси, книги, писма и персонални движимости са показани креативните и публичните стремления на писателя. Разходете се в къщата ТУК.

Плиоценски парк, село Дорково

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който показва находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  към Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите скупчване на кости от над 30 типа животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 повърхност. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 година. Разходете се в музея ТУК.

Асенова цитадела

Асеновата цитадела е това, което е останало от средновековната цитадела с укрепената черква „ Света Богородица Петричка “. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, с цел да охранява вратата на Беломорския проход и да обезпечи византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 година, разрушена е от нахлуващите османски войски. Разгледайте крепостта ТУК.

Червената черква, Перущица

Червената черква е от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически монумент от национално значение. Статут на народен древен монумент получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен монумент на културата в руинен тип - през 1966 година. През интервала 2010-2013-а е осъществен план за подсилване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Разгледайте църквата ТУК.

Тракийска гробница, Казанлък

Казанлъшката гробница е открита инцидентно на 19 април 1944 година от бойци при прокопаването на противосамолетно леговище. Изградена е на равнището на околния терен и е насочена в посока север-юг с вход от юг. Състои се от кулоар, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 х2,60 метра. От фасадата в южна посока зидовете му последователно се снижават и са били затворени с заграден дувар висок 0,7 метра. Двете камери са построени от тухли, споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени фрески в техники темпера и фреско. Направете виртуална разходка ТУК.

Тракийската куполна гробница, Мезек

Тракийската куполна гробница Мезек (ІV-ІІІ в. прочие Хр.)  е превъзходно архитектурно създание. Намира се в покрайнините на едноименното село в община Свиленград в могилата Мелтепе. Гробницата е открита инцидентно от локални поданици през 1931 година. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски вид в Тракия. Запазена е напълно в истинския си тип. Разгледайте гробницата ТУК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР