Музеите, препълнени с останки от миналото, са място за нови

...
Музеите, препълнени с останки от миналото, са място за нови
Коментари Харесай

Мегазвяр: Откриха фосил на непознат супер хищник

Музеите, претъпкани с остатъци от предишното, са място за нови открития, както за необятната публика, по този начин и за откривателите. Всъщност галерия на вкаменелости в  Националния природонаучен музей в Люксембургския (MNHN) разкри нов жанр плиозаври. 

Фосилът е открит в Лотарингия, Франция. Той носи името лирайнозавър. 

“Останките на лирайнозавърът са открити през 1983 година от палеонтологични запалянковци. Палеонтолозите подариха вкаменелостите на MNHN ”, изясни Бен Туи, съавтор на проучване, анализиращо вкаменелостите, показва IFLScience.   

Лирайнозавърът, изложен в MNHN, има големи челюсти, зъби и перки в допълнение. Смята се, че е бил дълъг най-малко 6 метра, а черепът му е заемал към 20 % от целия му растеж. Това обаче е много малко по стандартите на плиозаврите – различен неотдавна открит плиозавър е бил с дължина 14,4 метра.  

Откритието е най-старата вкаменелост на плиозавър. Изследователите са се надявали, че останките от лирайнозавъра могат да дават по-точна оценка, по кое време са се появили някои от основните физически черти на плиозаврите.  

New “Super Predator ” Pliosaur Genus Changes What We Know About Ancient Sea Monsters
— Zakariya (@ZakariyaAliSher)

Учените показват, че лирайнозавъра има огромни челюсти и зъби. По думите им точно това го прави сполучлив ловджия, той е именуван още “морски палач “.  

В допълнение към заключението, че фосилът съставлява напълно нов жанр плиозаври, проучването е направило значими открития за това по кое време и къде са се появили плиозаврите.  

„ Успяхме да потвърдим, че лирайнозавъра е един от първите в действителност огромни плиозаври, които се развиват и дават началото на династия от морски суперхищници, които преобладават в океаните за към 80 милиона години “, споделя ръководителят на проучването, Свен Сакс. 

В поредност от изявления в X, Сакс също по този начин изяснява, че лирайнозавърът демонстрира, че мегахищниците са се появили по-рано, в сравнение с се е считало до момента, написа vesti.bg.

Появата на този тип се обвързва с някои огромни екологични промени, в това число световно изгубване на други влечугоподобни морски хищници.  

Лирайнозавърът може да е „ дребен “, само че сигурно е оказал мощно въздействие в предишното и сегашното. 

Lorrainosaurus - new giant pliosaur
Our paper on a new megapredatory pliosaur is out. Lorrainosaurus (after Lorraine, ) is amongst the first giant pliosaurids with a 1.3 m long mandible and approx. 6 m length. 1/4
— Sven Sachs (@dinosven)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР