Музеите изместиха милиардерите по придобиване на най-много произведения на изкуството,

...
Музеите изместиха милиардерите по придобиване на най-много произведения на изкуството,
Коментари Харесай

Музеите купуват най-много произведения на изкуството

Музеите изместиха милиардерите по придобиване на най-вече творби на изкуството, препоръчани за търг, сочи компания, която следи този пазар. Продажбите на картини, статуи, рисунки, фотографии, гравюри и съоръжения скочиха с 18% през първата половина на годината в съпоставяне със същия интервал през 2017 година - до 8,45 милиарда $, съгласно Artprice. Основателят на компанията Тиери Ерман показва, че "около три четвърти от покупките над един милион $ в този момент са от музеи ".
Тази наклонност се поддържа от следните данни: повече нови музеи са открити от 2000 година насам, в сравнение с през ХIХ и ХХ век, а 700 се основават всяка година в Китай, което е помогнало да остане на второ място във връзка с приходите от търгове на предмети на изкуството на стойност 2 милиарда $ - малко под една четвърт от целия пазар.
Съединени американски щати са отпред в продажбите на аукциони в първата половина на годината с 3,3 млрд, т.е. 40% дял. Англия се подрежда трета с оборот от 1,9 милиарда $, което е 22 на 100 от пазара.
Но в случай че музеите в този момент са огромните купувачи, тази година поддръжката за изкуството е пристигнала и от продажбата на художествената сбирка на милиардера Дейвид Рокфелер и брачната половинка му Пеги. Въпреки че през 2017-а не е имало покупки, сходни на тази на "Салватор Мунди " на Леонардо да Винчи за 450 млн. $, сбирката на Рокфелер е най-ценната частна колекция, продавана в миналото, и включва творби на Пабло Пикасо, Анри Матис и Клод Моне.
"Продажбите единствено на 8 май 2018 година са на обща стойност 646 млн. $ ", означи Artprice в своя отчет, а картината на Пикасо от "синия " му интервал "Fillette a la corbeille fleurie " е била купена за 115 млн. $. Посочена е съответната мощ на американския пазар: концентрацията на продажбите на най-скъпите творби на изкуството, които донасят над 5 млн. $ на търг.
"Ню Йорк е дом на най-големия пазар на изкуство от висок клас в света: първите шест резултата от първото полугодие са били ударени в Манхатън ", се споделя в отчета. От 15-те творби, купени за над 100 млн. $ на търг, всички, без едно, са продадени в Ню Йорк.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР