Музеи в цялата страна затварят врати за посетители утре. Много

...
Музеи в цялата страна затварят врати за посетители утре. Много
Коментари Харесай

Ефективен протест: Музеи от цяла България затварят врати утре

Музеи в цялата страна затварят порти за гости на следващия ден. Много от културните институции оповестиха през днешния ден, че минават към ефикасен митинг.

Екипът на Националния политехнически музей (НПТМ) се причислява към апела на Националната федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " и минава към ефикасни протестни дейности, оповестиха във фейсбук страницата си от музея. В знак на противоречие поради " обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година " на 22 февруари музеят ще бъде затворен за гости, показаха от НПТМ.

Националният музей " Земята и хората " също ще бъде затворен за гости на следващия ден. " Ние, експертите от националния музей " Земята и хората ", протестираме против нищожния размер на средствата, планувани за развиването на музеите и галериите в проектобюджета за 2022 година Протестираме против обидното отношение към българската просвета ", написаха те на своята фейсбук страница.

Към ефикасни протестни дейности минават и редица от Регионалните исторически музеи в страната - Стара Загора, Благоевград, Русе, Плевен, а също по този начин и Регионалният природонаучен музей в Пловдив. Част от тях също са предизвестили своите гости, че на следващия ден няма да бъдат отворени.

Исканията на НФ " Култура " към КТ " Подкрепа " са за нарастване с 50 % на Единния разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център " Двореца " и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

Те упорстват да се вкара Единен разходен стандарт за прехрана (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които към момента са финансирани като локални действия, както и да бъдат избрани средства за въвеждане на допълващ стандарт за ръководените открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Работещите в бранша желаят да бъдат направени нормативни актове, с които да бъдат обезпечени културните институти (извън единния разходен стандарт за издръжка), в допълнение средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Те упорстват още да бъде въведен спомагателен стандарт за активност, обвързвана с попълване на музейните и библиотечни фондове, възобновяване на непрекъснати и краткотрайни експозиции, изложения, цифровизация на движими културни полезности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, изявления, вести, рекламни материали и други

Професионалистите не одобряват плануваното нарастване на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година, което е с 5 %, и това за районните библиотеки - с 9,2 на 100.

Увеличението е с 1008 лева на субсидирана численост за държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център " Двореца " и Българската национална филмотека; с 916 лева на субсидирана численост за районните музеи и галериите, за година; и с 1850 лева на субсидирана численост за библиотеките с районен темперамент.

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките висококвалифицирани експерти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT експерти, са най-ниските от всички категории експерти с висше обучение у нас, означават още от гилдията. Според техните калкулации 73 % от чиновниците по длъжностни равнища в музеите получават по-ниско заплащане от тези в бранш Образование. Средната заплата в музейната сфера е 832 лева От гилдията са обезпокоени, че е невероятно да бъдат изпълнени клаузите от браншовия контракт, влезнал в действие от 1 януари 2022 година, за минималните хонорари по длъжности в музеите и галериите и за нарастване на % за прослужено време. Те припомнят, че в 182 музея и галерии работят на щат единствено 2947 души.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР