Музата на Виена“ от Каролине Бернард е историята на една

...
Музата на Виена“ от Каролине Бернард е историята на една
Коментари Харесай

Алма Малер – музата, която прелъсти Виена

„ Музата на Виена “ от Каролине Бернард е историята на една от най-възхитителните дами на края на XIX – началото на XX век.
Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствалаживотанатолковагениалнимъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Наричали я „ музата на деветимата създатели “ или „ вдовицата на четирите изкуства “ – Алма била брачна половинка, държанка и муза на най-знаменитите мъже на своето време, в записките си злословела по адрес на всеки от тях и по този начин и не е ясно дали въобще е обичала някого. Днес това е без значение – нейният облик останал вечен в творбите на влюбените в нея мъже, а историята ѝ е съвсем легенда.
Густав Климт, Александер декор Цемлински, МаксБуркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел –художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти. Но дали това е донесло благополучие в живота на тази невероятна жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния разтревожен дух?
Алма, 17-годишната заварена щерка на художника Карл Мол, към този момент е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура освен в известния салон на своите родители.  
След няколко къси флирта, измежду които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия шеф на Виенската опера, считан към този момент и за талантлив композитор. След няколко седмици бурна обич и два тайният годеж, а след това и сватбата, за която приказва цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с упованията за искра и безпределно благополучие. И в действителност, като брачна половинка на един от най-големите музиканти на своето време, тя води живот отвън нормите на всекидневието, живот, за какъвто биха мечтали доста дами. Но този живот има цена –Алма би трябвало да се откаже от своето аз, да бъде единствено блестящото допълнение към именития си брачен партньор...
Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли, родена през 1961 година
Литературоведка по обучение, Каролине Бернард се е посветилаотдвайсетгодининахудожественаталитература. В “Музата на Виена ” авторката за пръв път взема за героинянасвойроманреалносъществувалаличност–стремежътнаАлмаМалеркъмсебеутвърждаване и благополучие я е вдъхновявал от години.
Днес Таня Шли живее със фамилията си в дребен град край Хамбург.
“Музата на Виена ” е втората книга от писателката, излизаща в Колекция “Музи ”. През 2017 година издателство “Емас ” разгласява романа “Рандеву в “Кафе дьо Флор ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР