Mutua Madrid Open, осминафиналГригор Димитров – Стефанос Циципас 3-6, 4-6Григор

...
Mutua Madrid Open, осминафиналГригор Димитров – Стефанос Циципас 3-6, 4-6Григор
Коментари Харесай

Циципас отново се оказа непреодолимо препятствие за Димитров


Mutua Madrid Open, осминафинал

Григор Димитров – Стефанос Циципас 3-6, 4-6

Григор Димитров отпадна на осминафиналите на Мастърс шампионата в Мадрид след проваляне от международния №5 Стефанос Циципас. Първата ни ракета има учредения да е удовлетворен от днешнтоо си показване, само че не съумя да запише нов триумф в испанската столица и намиращият се в отлична форма грък откри място в идната фаза.

Следващият му конкурент ще бъде Андрей Рубльов, който по-рано през днешния ден надви над Дан Еванс .

Компонентът, който значително дефинира изхода от дуела, бе сервисът. Димитров пласира четири аса против 10 на Циципас, като в това време завоюва 71% от точките си на първи сервис (20/28), до момента в който успеваемостта на гърка по този индикатор бе 85% (29/34). Българинът по този начин и не доближи до късмет за пробив, до момента в който първенецът от Монте Карло оползотвори два от петте брейкпойнта, които се откриха пред него (40%).

Първите два гейма се развиха по подобен метод – и двамата съперници демонстрираха доста добър сервис и завоюваха подаванията си след голям брой дълги разигравания с офанзиви от главната линия. Тенденцията се резервира и Циципас съумя да поведе с 2-1, откакто осъществя първия ас в дуела.

Димитров още веднъж изравни резултата, като положителният му начален удар, в композиция с няколко доста добре разчетени излизания на мрежата, му разрешиха да владее самодейността в разиграванията. Сервисът на Циципас обаче продължи да затруднява съществено първата ни ракета и гъркът завоюва бързо петия гейм след два аса и два неточни ретура на международния №20, връщайки си водачеството при 3-2.

След подновяването на играта Димитров на два пъти изпрати топката в навън при привидно лесни воелта на мрежата. Последваха две дълги разигравания, приключили с нови неточности от страна на българина и по този метод Циципас записа първия брейк в мача, увеличавайки преднината си на 4-2. Димитров пласира гръмък минаващ бекхенд по правата, само че това не бе задоволително и гръцкият тенисист продължи да бъде безукорен на сервис, доближавайки се на гейм от спечелването на сета.

Българинът редуцира пасива си, записвайки своя първи ас в мача, а при 30-15 Циципас сподели първи признаци на липса на централизация. Световният №5 първи изпрати топката надалеч в навън при офанзива с бекхенд. след което я улучи с рамката на ракетата си при ретур. За страдание това не продължи дълго и четвъртият подложен стигна до два следващи сетбола. Те обаче бяха избавени от Димитров след отлични офанзиви по правата.

Веднага по-късно Циципас пласира ас, който му даде трета опция за спечелването на сета. Тя бе оползотворена след форхенд уинър и по този начин гъркът надви с 6-3 в първата част.

Гъркът стигна до брейкпойнт в самото начало на втория сет, само че той бе избавен от Димитров с доста положително воле на мрежата. Последва ас на първата ни ракета, който в последна сметка завоюва подаването си след акуратен форхенд уинър. Сервисът на Циципас обаче още веднъж го измъкна от сложната ситуцация и резултатът бе подравнен.

Третият гейм стартира с ас на Димитров. Неговият конкурент претендираше за навън, само че след инспекцията се оказа, че топката в действителност е закачила линията, въпреки и с доста малко. Циципас стигна до късмет за пробив, при който обаче българският тенисист реагира с следващия превъзходен бекхенд по правата. За страдание това не бе задоволително и пред международния №5 се откри нов брейкпойнт, който бе осъществен след топка в навън на Димитров и по този начин гъркът реализира поврат за 2-1.

Миналогодишният финалист на Ролан Гарос резервира положителния темп и усили задатъка си с нов сервис гейм на нула. Макар да изпусна нервите си, поради което получи предизвестие от съдията, Димитров съумя да върне интригата, редуцирайки пасива си. Циципас още веднъж не даде на първата ни ракета късмет да пробие сервиса му, само че от своя страна международният №20 не разреши на първенеца от Монте Карло да се откъсне в резултата и резервира интригата при 4-3.

Циципас обаче за повторно от началото на сета не загуби точка при подаването си и направи сериозна крачка към успеха. Това не обезвери Димитров, който не позволи брейк в деветия гейм и още веднъж сложи четвъртия в схемата напрегнат. Гъркът обаче продължи да организира доста добре построени офанзиви и съумя да стигне до два следващи мачбола. Той обаче се нуждаеше единствено от един и оформи крайното 6-3, 6-4 след несполучлив ретур на Димитров.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР