Mutua Madrid Open, четвъртфиналСтефанос Циципас – Ян-Ленард Щруф 6-7(5), 7-5,

...
Mutua Madrid Open, четвъртфиналСтефанос Циципас – Ян-Ленард Щруф 6-7(5), 7-5,
Коментари Харесай

Щруф сломи и Циципас за дебютния си Мастърс полуфинал


Mutua Madrid Open, четвъртфинал

Стефанос Циципас – Ян-Ленард Щруф 6-7(5), 7-5, 3-6

Ян-Ленард Щруф реализира най-голямата победа в кариерата си, елиминирайки Стефанос Циципас на четвъртфинала в Мадрид. Германецът завоюва и втория си мач на клей против двукратния финалист от Големия шлем, като салдото в съперничеството им към този момент е 3-3. Освен това Щруф записа и най-хубавото си класиране на равнище Мастърс, като преди този момент най-хубавите му резултати бяха четвъртфиналите в Синсинати през 2020 година и в Монте Карло преди няколко седмици.

С днешния триумф Щруф влезе в историята като третия „ лъки неудачник “, класирал се на полуфинал на Мастърс. Преди него това направиха Томас Йохансон (Торонто 2004) и Люка Пуй (Рим 2016).

Негов конкурент в идната фаза ще бъде Любопитното в тази ситуация е, че точно руснакът отстрани Щруф в квалификациите, преди шансът да се усмихне на международния №65 и той да попадне в главната скица като „ лъки неудачник “.

Щруф направи повече двойни (3-1) и непредизвикани неточности (24-7), само че за сметка на това имаше предимство във връзка с асовете (14-11) и уинърите (47-35). Германецът завоюва 77% от точките си на първи сервис (64/83) и осъществя единствения брейкпойнт, до който стигна в хода на мача, до момента в който Циципас оползотвори единствено един от десетте си шанса за пробив (10%).

Циципас можеше да се откъсне в резултата още първоначално, само че пропусна два следващи брейкпойнта при 2-1. Гръцкият тенисист продължи да играе по-офанзивно и стигна до сетбол при 5-4, само че опцията за решителен брейк не бе оползотворена. В последна сметка се стигна до тайбрек, в който финалистът от Australian Open поведе с 4-1 след няколко отлични офанзиви от главната линия. В последвалите дълги разигравания обаче Щруф сподели повече устойчивост и самообладание, като приключи гейма със серия от три безответни точки и се наложи със 7-6(5) в първата част.

След несполучливо воле при мрежата от страна на Щруф международният №5 стигна до три следващи брейкпойнта при 5-5. Германецът избави първите два с отлични начални удара, ориентирани към бекхенда на неговия конкурент. При третата си опция обаче Циципас реализира първия пробив в мача и се озова в позицията да сервира за сета. Гръцкият тенисист се възползва от нея по най-хубавия метод, затвърждавайки брейка с гейм на нула за 7-5.

При 1-1 в заключителния сет Циципас стигна до брейкпойнт, при който обаче не съумя да трансферира топката над мрежата. В предходното разиграване гъркът приключи със смач, при който несъзнателно изпрати топката към тялото на Щруф, предизвиквайки сериозното неодобрение на германеца. Впоследствие международният №65 отрази още една точка за пробив с офанзива „ сервис-мрежа “ и в последна сметка завоюва подаването си.

Чудесен бекхенд по правата даде на Щруф първия му брейкпойнт в мача. Германецът се възползва от шанса си и пробивът стана факт след още една офанзива с бекхенд, която Циципас не съумя да отрази. Сервисът на „ щастливия губещ “ продължи да му служи добре и той направи голяма крачка към успеха, увеличавайки задатъка си на 4-1.

Циципас редуцира пасива си, а след това стигна до късмет за пробив, който обаче бе избавен след безмилостен форхенд по правата от страна на Щруф. Германецът също сподели признаци на раздразнителност, като пропусна два геймбола, преди в последна сметка да завоюва подаването си и да възвърне разликата от три гейма при 5-2.

В деветия гейм Щруф стигна до мачбол след директна точка от сервис, само че Циципас отговори с прелестен минаващ удар от главната линия. Веднага по-късно обаче пред международния №65 се откри нов късмет да завърши дуела след ретур в мрежата от страна на гръцкия тенисист. Този път шансът се усмихна на германеца, защото Циципас изпрати топката в навън при опит за минаващ бекхенд по правата, и по този начин роденият във Варщай тенисист победи със 7-6(5), 5-7, 6-3 след два часа и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР