Мустафа Карадайъ определи промените в закона за местно самоуправление като

...
Мустафа Карадайъ определи промените в закона за местно самоуправление като
Коментари Харесай

ГЕРБ оттегли спорни поправки след бойкот на ДПС

Мустафа Карадайъ дефинира измененията в закона за локално самоуправление като " нездравословни за обществото ".

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Есента на Борисов

Новият политически сезон стартира с оставки на трима министри вкупом, само че това към този момент не носи стремежи резултат
14 сеп 2018
ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите отхвърлиха ветото на президента в правната комисия

Румен Радев оспори измененията в Административнопроцесуалния кодекс, които лимитират достъпа до правораздаване, Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд
11 сеп 2018 Двудневният протест на Движение за права и свободи на работата на Народното събрание посредством провалянето на нужния за започването на работа кворум се увенча с триумф - ГЕРБ оттгелиха от дневния ред гледането в пленарната зала на първо четене на измененията в Закона за локално самоуправление и локална администрация (ЗМСМА), против които от придвижването имат възражения. Това стана в петък откакто Народното събрание в началото не съумя да събере нужния брой депутати - 121, с цел да може да стартира пленарното съвещание, а по-късно благодарение на Движение за права и свободи кворумът беше обезпечен.

Предишния ден работата на Народното събрание се провали също поради неналичието на кворум. Оттеглянето на законопроекта от дневния ред беше поискано от депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай и подкрепено от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар че по думите му при разискването в комисиите той е бил подсилен от всички, а от Българска социалистическа партия са се въздържали. Зад измененията заставали и от Националното съдружие на общините.

Какво плануват измененията

Промените в локалното самоуправлени, импортирани от Искрен Веселинов от " Обединените патриоти " и зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ, плануват опцията общините да построяват звена за надзор по осъществяването на актовете на общинския съвет и на кмета, свързани с опазването на публичния ред, общинското имущество и организацията на придвижването в обитаемоте места. Заедно с това се планува чиновниците на тези звена да имат и редица пълномощия като да изискват документи за идентичност при установени нарушавания на актовете на общинския съвет, да предизвестяват документално лица, за които има данни или основателни догатки, че ще извършат нарушаване на публичния ред. Предвижда се още чиновниците на звеното да могат да задържат извършители до идването на полицейския орган.

Движение за права и свободи: Правят се " наказателни отряди "

Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ посредством тези промени ръководещите се пробват да основат " наказателни отряди в общините ". Той дефинира законопроекта като " нездравословен за обществото ".
Промените трябваше да се гледат в четвъртък, само че поради липса на кворум съвещанието на Народното събрание се провали откакто депутатите от Движение за права и свободи не се записаха. Същото направиха и сътрудниците им от Българска социалистическа партия, които при започване на новата парламентарна сесия оповестиха, че в Народното събрание ще участват към 20 депутати, а останалите ще коментират документа " Визия за България " из страната.

Управляващите оправдаха неналичието на кворум с отсъствието на депутати от болшинството, които били в командировки в чужбина. Карадайъ видя в невъзможността на ръководещото болшинство да обезпечи кворум в пленарната зала и " знак за вътрешна рецесия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР