Мускусните патици, които у нас наричаме юрдечки, са устойчиви домашни

...
Мускусните патици, които у нас наричаме юрдечки, са устойчиви домашни
Коментари Харесай

Болести по юрдечките

Мускусните патици, които у нас назоваваме юрдечки, са устойчиви домашни птици, защото са в полудиво положение. Те могат да се гледат и сами, стига да са им основани нужните условия, близки до естествената среда на дивата патица.

На първо място, те не трябва да бъдат смесвани в един двор с останалите типове птици. Това ще наруши ритъма им на живот, тъй като те не понасят други питомни птици.

Отглеждането на юрдечките ще бъде улеснено, в случай че се вземат поради няколко забавни особености на тяхната анатомия. Уязвимото им място са краката. Лесно замръзват, щом температурите станат негативни, изключително щом доближат 5 градуса под нулата или стане по-студено. Това най-често приключва със гибелта на мускусните патици.

Юрдечките страдат по-малко от останалите патици от инфекциозни, паразитни и други заболявания. Простудните болести нормално ги преследват най-често, по тази причина отопляването на пространствата за задържане, както и деликатно сортиране на температурата на водата за пиянство и къпане, на водата в езерцата покрай парцела на стопанина, които нормално посещават юрдечките, би трябвало прецизно да се следи.

Паразитите по тези патици са много упорити. Червеи и инсекти са главният зложелател на полудивите жители на птичия двор. Поддържането на доста добра хигиена е главната предварителна защита против паразити при юрдечките. Осигуряването на задоволително чиста вода за къпане е наложително, по този начин юрдечките сами ще се преборят с паразитите.

При погрешно развъждане и неприятна поддръжка на местата за задържане най-често юрдечките страдат от:

- аспергилоза;

- възпаление и задръстване на гушата;

- възпаление на клоаката;

- дефицит на витамин А и Е;

- извратен вкус - птиците страдат от несъразмерна алчност.

Така, както не могат да се оправят със студа, немите патици не толерират и рисковите жеги. Специалното в изискванията за развъждане е поддържане на оптимални температури - топло и слънчево място, с положителни условия за слънчеви бани и разходки на птиците. Чиста и добре уравновесена храна за юрдечките е доста значима. Непрекъснато стерилизация на хранилките и поилките. Разтворите с калиев парманганат към водата могат да подкрепят напъните на стопаните. Това е бариерата пред инфекциите при тях.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР