Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на 2-ро място по размер на

...
Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на 2-ро място по размер на
Коментари Харесай

Мускулно-скелетните увреждания причиняват вторите по големина икономически щети

Мускулно-скелетните увреждания се подреждат на 2-ро място по мярка на стопански загуби за обществото, а сумарно в някои страни на Европейски Съюз тези загуби доближават до 2% от Брутният вътрешен продукт, стана ясно по време национална конференция, отдадена само че казуса и проведена от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Центъра за предварителна защита на здравето.

Според статистика от последните години всеки четвърти служащ, или към 120 млн. души, в Европейски Съюз страда от хронични мускулно-скелетни увреждания, стана ясно още на форума, разискал положителните практики за диагностика и рехабилитация на професионално обусловените мускулно-скелетни увреждания.

Най-застрашени от проявата на тези проблеми са нискоквалифицираните служащи и възрастните чиновници. Статистическите данни демонстрират още, че по-често дамите страдат от сходни увреждания. Проявленията на този вид увреждания се срещат най-често в селското стопанство, строителството, преработващата индустрия, както и в превоза, обществените действия и ИТ и финансовия бранш, поради обездвижването по време на работа.

Две трети от работодателите са изготвили оценки за попречване на опасности за пораждане на мускулно-скелетни увреждания на чиновниците, сочат данните на Главна ревизия по труда.

Според специалистите по трудова медицина най-трудно е да се стимулират хората сами да обръщат внимание на признаци на опорно-двигателния им уред. Те показаха още, че най-често проблемите стартират да се демонстрират с навършване на 40 години. Сред недоволствата с максимален дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и рамената. За да бъдат предотвратени съществени затруднения специалистите показаха, че би трябвало всеки човек да следи признаци като болежка, оточност, нараснала сензитивност и изтръпване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР