Мускулната маса на човек представлява около 35-40% от общата телесна

...
Мускулната маса на човек представлява около 35-40% от общата телесна
Коментари Харесай

10 удивителни факта за мускулите, които може би не сте чували

Мускулната маса на човек съставлява към 35-40% от общата телесна маса. Те не са просто нерви и нишки, които ни оказват помощ да се движим и да имаме плътно тяло. Помагат ни да стоим изправени, при хранене, говорене, седене, гледане и имат още куп потребни функционалности. Мускулите са доста по-интересни, в сравнение с някои хора допускат. Затова през днешния ден ще ви срещнем с 10 забавни обстоятелството за тях, които, може би, не сте чували.

Мускулите се построяват, до момента в който спим

Разбира се, когато вървим на фитнес и подвигаме тежести, работим за силата на мускулите. Те порастват обаче по време на сън. Тогава мускулите се отпускат и разрешават по-добра циркулация на кръвта. Освен това, до момента в който спим се отделят хормони, които способстват за възобновяване на тъканите, а това е значимо за образуването на нова мускулна тъкан.

Мускулите ни обезпечават топлота

Мускулите ни основават 85% от общата топлота на тялото. Когато се свиват, те отделят сериозна топлота, това е и повода да треперим от мраз. Тогава тялото се пробва да се стопли, свивайки и отпускайки бързо мускулите.

Градим ги по-бързо, в сравнение с ги губим

След направено изследване е потвърдено, че два месеца отвън фитнеса водят до 23% загуба на мощ. Докато след два месеца прекарани на пътеката, мускулната мощ може да се усили с цели 47 %.

Мускулите ни помнят

Мускулите ни запомнят придвижванията, които вършим. Това е повода, след къса отмора по време на подготовка, да се нуждаем единствено от няколко загряващи извършения, които ни връщат още веднъж във форма.
 10 удивителни обстоятелството за мускулите, които може би не сте чували

За мускулите на очите

Мускулите на очите се движат над 100 000 пъти всекидневно. Повечето от придвижванията на очните мускули се правят по време на сън, във REM етапа на сънуването.

Мускулите на лицето

При всяка наша усмивка ние напрягаме 17 мускула на лицето, а с цел да се намръщим използваме над 40 лицеви мускула. Освен че е по-приятно усмихването се оказва и много по-лесно. Да не забравяме също, че мръщейки се си образуваме бръчки.

Мускулите и ходенето

За правенето единствено на една крачка се напрягат към 200 мускула. Ако приблизително дневно вършим по 10 000 крачки, това е много добра подготовка за тези мускули, без даже да го подозираме.

Най-малкият мускул

Най-малките скелетни мускули се намират в ухото на човек. Тяхната е да стабилизират най-малката кост в тялото ни – стремето.

Сърцето

Сърцето е най-трудещият се мускул в човешкото тяло. То в действителност не се състои единствено от един, а от голям брой мускули. За сърцето няма отмора, то работи 24 часа, 7 дни в седмицата, от раждането до гибелта.

Силата, на която сме способни

Ако всички 600 човешки мускула бъдат впрегнати по едно и също време за повдигането на нещо, то може да тежи 25 тона. Често свръхчовешката мощ е подценявана, само че сами можем да се изумим каква мощ имаме, когато попаднем в стресова обстановка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР