Мурси изглеждат страховито. Не се усмихват, трудно можеш да ги

...
Мурси изглеждат страховито. Не се усмихват, трудно можеш да ги
Коментари Харесай

Защо да отидем при страшните Мурси

Мурси наподобяват страховито. Не се усмихват, мъчно можеш да ги накараш да беседват. Живеят като че ли накрай света и пътищата до тях минават през резерват, населяван от слонове, лъвове и други диви животни.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ПЛЕМЕТО МУРСИ ДНЕС

Мурси режат ушите и устните си без да се замислят за рисковете от инфекции. Смятат, че по този начин са красиви. Белезите, които красят телата им са резултат на мазохизъм и болежка. Главите им са украсени с чудати корони, от които се подават рога на убити животни. Мурси обичайно са ловци, само че статутът на национални паркове прави земите им неразрешена за тях зона за лов. В наши дни животът и традициите, открити в племето търпят от ден на ден промени. Но мъжете и дамите Мурси живеят в общественост, в която има тъждество сред половете. Жените имат право на избор във всеки един стадий от живота си.

Някога мъжете носели препаски, направени от кората на дърво, само че от края на 60-те години се появява памучен плат, наименуван йоди, с който заместват горската препаска. Днес единствено най-малките момчета могат да излязат голи. Младежите и мъжете носят огромно парче тъкан в ярки цветове, която увиват към кръста си или завързват на едното си рамо.

Момичетата обичайно се покриват с кожа от коза, обвързана към кръста им. След като родят първото си дете, те получават втора кожа на гала, наречена "свързване на майката ".

Кланът или каби - е групата от представители на Мурси, за които се допуска, че са наследниците по мъжката линия от другите съпруги на един и същи мъж.

Предполага се, че клановете в това племе са към 18, само че те се разграничават доста по мярка. Четирите най-големи са евентуално Коморец, Бумай, Юхай и Гаракули. Членовете на един и същи клан могат да бъдат открити разпръснати по цялата територия, населявана от Мурси.

Въпреки че не е допустимо всички членове на клана да потвърдят по какъв начин са свързани, има мощно табу против брака с различен член на клана. В някои случаи - като да вземем за пример при клановете Коморте и Юхай - даже и бракът сред членове им е неразрешен.

За срещата с Мурси „ Без багаж “ наемат лидер от племето и рейнджър. Защото Мурси вървят въоръжени.

Гледайте „ Без багаж “ тази неделя, 13ч., по DIEMA.



Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Страховитата процедура "Минги " на племето Кара

Хамар - племето, захласнато от устрема към хубост

Кои кактуси избавят от жадност, апетит и болест

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по знамение върху тога

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Едно от най-великите открития на археологията

Припомнете си последното премеждие на „ Без багаж “ във видеото:



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР