Мурат Абъ намирал работа в строителството след преместването си в

...
Мурат Абъ намирал работа в строителството след преместването си в
Коментари Харесай

"Не мога да мечтая" - безработните турци още страдат след валутната криза

Мурат Абъ намирал работа в строителството след преместването си в Истанбул от Източна Турция преди четири години, в това число на новото летище на града, прогласявано от държавното управление като дирек на икономическата мощност на страната.

След неочакваната икономическа рецесия обаче 26-годишният мъж е незает от девет месеца и спи в офисите на профсъюза, в който членува, тъй като към този момент не може да си разреши наем. " Срам ме е, като загубеняк съм. Не мога да бленувам, " сподели Абъ, който разчита на обществена кухня. Казва, че напуснал работата си на летището през октомври поради неприятните условия на труд и опитал да откри друго, само че не се получило. Много компании стопираха да наемат хора на работа след миналогодишната валутна рецесия.

Безработицата в Турция се приближи до най-високите стойности в историята на страната. Икономиката навлезе в криза в края на предходната година, частично поради годините на огромни строителни планове, получавали на ниска цена финансиране с непознати заеми, които станаха сложни за поддържане след срутва на турската лира. Това включва новото летище в Истанбул, което съгласно държавното управление е измежду най-големите в света по потенциал.

Много икономисти чакат турската стопанска система, минала през десетилетие на мощен напредък, да се свие през 2019 година, като докара до продължителна висока безработица, която би могла да понижи продуктивността и дълготрайните вероятности за напредък на най-голямата стопанска система в Близкия изток.

Нарастващото отчаяние измежду гласоподавателите от метода, по който президентът Тайип Ердоган се оправи с стопанската система, докара до последните мъчителни неуспехи на изборите за веговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в най-големите градове на страната, в това число и загубата на изборите за кмет в Истанбул в неделя.

Абъ е един от над 4.5 млн. безработни в Турция, където формалният % на безработните доближи 14.7% през февруари, преди да спадне до 14.1% през март. Това слага равнището на безработица в Турция близо до това на Испания, която има втория най-голям % от Европейския съюз след Гърция. Във вторник Ердоган означи, че данните за заетостта са почнали да се усъвършенстват.


© Associated Press

" Полагаме старания да намерим салдото в стопанската система, да премахнем неустойчивостта на валутните курсове и да увеличим работните места. Индикаторите от юни демонстрират позитивно развиване, " съобщи президентът по време на тирада в Анкара пред депутатите от ПСР.

През април държавното управление разгласи поредност от структурни ограничения, ориентирани към подкрепяне на стопанската система, както и съответни стъпки за поощряване на заетостта. Сред тях е въвеждането на тласъци за фирмите да наемат спомагателен личен състав и поддръжка за работодателите, които би трябвало да се оправят с 26% нарастване на минималната работна заплата през тази година. Кабинетът изрази убеденост, че стопанската система ще се възвърне по-късно тази година, когато предвижда, че безработицата ще спадне до към 12%.

Но доста икономисти не са толкоз оптимистично настроени. Макар Анкара да споделя, че чака стопански напредък от 3.5% идната година, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда растеж от 1.6%.

Шейфетин Гюрсел, шеф на изследователския център " Бетам " към университета " Бахчешехир " в Истанбул, изследва безработицата. Той споделя, че чака безработните да остават такива за нескончаем интервал от време или до към 18 месеца. Това би било повече, в сравнение с през последния стопански спад през 2009 година, когато безработицата стигна рекордните 14.8% след световната финансова рецесия. " Тъй като предходните рецесии останаха бързо зад тила ни, продължителността на безработицата не беше прекомерно дълга. Но в този момент хората ще бъдат безработни за доста дълго време ", сподели Гюрсел.

Към март статистиката демонстрира, че близо 21% от безработните турси са търсили работа година или по-дълго.

Неплатени сметки

Строителният бранш на Турция - главен мотор на икономическия взрив през по-голямата част от 16-годишното ръководство на Ердоган - е изключително мощно обиден. Търсенето на жилища и броят на държавните планове се сви, до момента в който разноските се повишиха за първични материали като желязо, бетон и цимент.

Абъ, родом от източната провинция Ван, сподели, че цената на заплатите му почнала да се намалява пред очите му към средата на предходната година, когато страната стартира да страда от валутна рецесия, която в избран миг от годината бе свила на половина цената на лирата по отношение на $. Абъ, член на левия съюз IYI-SEN, сподели, че не е в положение да изплати заем от 12 хиляди лири ($2080), които е взел, с цел да поддържа фамилията си във Ван. Търси краткотрайна работа, само че не се надява, че скоро ще откри дълготрайна. " Всяка заран се разсънвам и се запитвам: Какво ще върша? Ще мога ли да си намеря работа през днешния ден? "

Въпреки че строителството е измежду от най-големите пречки за заетостта от предходната година, надалеч по-големият бранш на услугите съставлява съвсем половината от общия брой безработни в страната. Селчук Армаган Аслан, на 36 години, продавал телефони и тв приемници през по-голямата част от живота си, само че изгубил работата си преди пет месеца. Според Аслан, когато лирата достигнала рекордно ниско равнище от 7.24 по отношение на $ през август, работодателят му се опитал да покрие разноските за импортирани цифрови артикули и продажбите спаднали внезапно.

" Ръстът на $ се почувства ненадейно в бранша в границите на една седмица. В идващите 10 до 15 дни фирмите започнаха да подхващат стъпки - и първата бе да освобождават личен състав, както постоянно, " сподели той, преди да събере месечната сума, която получава като помощи за незает - 1346 лири ($233.30). Аслан съобщи пред " Ройтерс ", че се пробва да изплати заемите, които е взел, с цел да покрие сватбата си преди година, когато е родена щерка му. Каза, че е достигнал точка, в която даже би помислил да продаде органите си, в случай че някой му предложи пари. " Не мога даже да погледна фамилията си в лицето. Човек се усеща доста, доста малоценен. "

Стимули за наемане

Правителството се опита да облекчи болката. С лозунга " Това е Турция, тук има работа " то стартира по-рано тази година да предлага тласъци за компании, които наемат спомагателен личен състав. Целта е да сътвори 2.5 млн. работни места през 2019 година - над два пъти повече от работните места, основани през 2017 година, когато стопанската система набъбна със 7.4% годишно.

Стимулите на Анкара за фирмите включват компенсиране на заплатите, налозите и обществените осигуровки да всеки нов нает чиновник до май, а пакетът може да бъде продължен за още 15 месеца. Министерството на труда не отговори на въпрос какъв брой души са били наети като част от акцията. Освен това то е казвало, че организацията по заетостта в Турция (İŞKUR) е намерила работа за 571 266 души през първите пет месеца на тази година.

Критиците обаче настояват, че сходен проект подтиква компании като експортьорите, които към този момент печелят от слабата валута и не вършат доста за по-многобройните компании, които се оправят мъчно и понижават работните места.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР