Мумиите, които могат да ни заразят. Мумиите от Гуанахуато са

...
Мумиите, които могат да ни заразят. Мумиите от Гуанахуато са
Коментари Харесай

Мумиите, които могат да ни заразят

Мумиите, които могат да ни заразят. Мумиите от Гуанахуато са били изложени в няколко музея в продължение на няколко десетилетия. Наскоро обаче откривателите разкрили по тях гъбички. По подобен метод мумиите евентуално съставляват заплаха за здравето на посетителите. Погребани по време на зараза от холера в региона на Гуанахуато (Мексико) през 1833 година, тези тела са подложени на естествена мумификация. Изследователите считат, че през XIX и XX век сухите подземни гробни камери и богатата на минерали среда са разрешили такова мумифициране.

Освен това, без значение от неналичието на следи от балсамиране при някои мумии са се съхранили кожа, облекла и коса. Има общо 111 мумии: 63 дами, 5 девойки, 30 мъже и 13 момчета. Защо европейците са яли антични египтяни и са ги правили на багра? Днес мумиите от Гуанахуато са една от най-големите туристически атракции в страната. Те са изложени в разнообразни музеи от 1969 година и не са безвредни, както изяснява Popular Mechanics.

Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) забелязали появяването на гъбички по транспортните сандъци на мумиите. Наличието на гъбички е проблематично във връзка с организирането на изложения, обработката на телата и най-много представянето им пред аудитория. Оценка на евентуалните биологични опасности Въз основа на фотоси, направени през 2021 година, откривателите видели съществуването на следи от колония гъбички върху стъклото на клетките, съдържащи шест мумии.

По подобен метод под въпрос е сложена херметичността на клетките, както и неспособността да се сведат до обществеността евентуалните биологични опасности. Първоначално специалистите възнамеряват да проучат деликатно мумиите, с цел да оценят рисковете за хората, работещи с мумиите, както и за посетителите на музея. Най-древните мумии са застрашени от изгубване заради световното стопляне Освен това доста наблюдаващи подлагат на критика метода, по който са изложени мумиите, а съществуването на гъбички по тези мумии се приема доста съществено. Например през 1970 година в Полша откриватели починали заради гъбична зараза, получена след отваряне на гробницата на крал Казимир IV.

Автобус с деца катастрофира на Прохода на Републиката

Мумиите, които могат да ни заразят

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР