Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и

...
Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и
Коментари Харесай

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация

Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и скъпи кожи ", бяха открити неотдавна, измежду трайно замръзналата земя на Сибир, където са лежали епохи наред, оповестява Siberian Times.

В известие на губернатора на Ямало-Ненецката самостоятелна област се споделя, че скорошното изобретение включва две мумии, обгърнати в пълен текстилен материал, кожи, дървесна кора и направени от мед пластини. Те са представители на незнайна цивилизация, която има изненадващи връзки с Волжка България и Персия, се оповестява още на формалния уебсайт на региона.

Смята се, че медта върху мумиите (възрастният е бил обгърнат в медни листове, а бебето било покрито с дребни фрагменти от меден казан) е употребена поради антимикробните ѝ свойства, с цел да резервира телата от разложение. За запазването на телата, които се допуска, че са на към 1300 години, е съдействала и непрекъснатата ниска температура на тези сковани от студове замръзнали земи.

 Древните остатъци "са били ситуирани в посока строго север-юг, с краката към реката " — изяснява Александър Гусев, началник на експедицията и старши теоретичен помощник в Центъра за арктическите проучвания. По-голямата от двете мумии е почти 170 см, което допуска, че е на възрастен, а детето е на не повече от шест месеца, съгласно специалистите, оповестява Siberian Times.

Археолозите са се натъкнали на мумиите в средновековния некропол "Зелени Яр " покрай полярния кръг и близо до брега на Карско море в Северния ледовит океан. Ето за какво не е изненадващо, че междинната годишна температура на тази област е - 5.72° C.

Археологическият комплекс до селището Зелени Яр е открит през 1997 година по време на работата на руско-американска експедиция от плана "Живият Ямал ".

 Екипът се страхувал да развие останките на място от боязън, че може да наруши целостта им, да повреди телата и да утежни положението на тъканите, декларира антропологът Евгения Святова от Центъра за отбрана на исторически и културни монументи. Те били деликатно извадени от замръзналата земя и превозени към до Института в град Тюмени.

Двете мумии ще бъдат изследвани в лаборатория, където ще се извършат серия от хистологични, паразитологични, палео-ДНК проби, правосъден и исторически разбор. На двата обекта ще бъде направена компютърна томография, която ще покаже степента на непокътнатост на останките и съществуването на погребални ритуални артефакти. Изследователите по плана се надяват да показват своите изводи на конференция в Салехард по-късно тази година.

Възрастта на останките към момента не е доказана. Но за мястото на разкопките е известно, че е било най-активно през Средновековието към 13-ти век. Телата са най-новата находка от поредицата открити остатъци на мумии, по време на археологическите разкопки на Зелени Яр през последните 20 години. Между 2013 година и 2017 година откриватели са се натъкнали на 47 погребения. Всички заровени са били облечени в кожи на разнообразни животни: елен, самур, росомаха, бобър, куче, лисица.

В пространството сред гробовете са открити бронзови (медни) котли с преднамерено отстранени дъна, сребърни бижута и принадлежности от сребро и бронз. Учените са открили, че всички те идват от Персия (на към 6000 км) и Волжка България на към 2000 км, в региона на сегашен Казан. Връзката сред тази сибирска цивилизация с Персия и Волжка България е незнайна, само че с малко шанс, някой ден, по-нататъшна работа на археолозите ще я изясни някой ден.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР