Мултинационални компании продължават да плащат заплати на почти 200 000

...
Мултинационални компании продължават да плащат заплати на почти 200 000
Коментари Харесай

Около 200 000 руски работници все още са на заплата в западни компании

Мултинационални компании не престават да заплащат заплати на съвсем 200 000 служащи, основани в Русия, макар обещанията си да прекратят активността си в страната. Това поражда страхове от всеобщи съкращения и национализации откакто очакванията за бърз завършек на войната в Украйна се изпаряват, предават от Financial Times, цитира Bloomberg TV.

Редица западни компании като Renault и McDonalds се ангажираха да продължат да изплащат заплати на хиляди служащи даже след прекъсването на активността им в страната. Анализатори на Financial times пресмятат, че най-малко 188 000 служащия в Русия към момента са на заплата.

Бройката им евентуално е доста по-голяма, защото крупни работодатели като Yum Brands, благосъстоятелност на KFC, и Coca-Cola не са удостоверили дали към момента заплащат на личния състав си.

Кметът на Москва Сергей Собянин предизвести в понеделник, че измежду чиновниците на задгранични компании „ към 200 000 са под риск от загуба на работните си места “ и добави, че управляващите са одобрили проект на стойност 3.36 милиарда рубли (41.4 милиона долара) за тези рискови групи.

Докато чиновниците в офисите на компании като Boston Consulting Group, Linklaters и McKinsey се местят в други страни, служащите в производството, търговията и потребителския бранш ще понесат тежестта на затварянията, ако фирмите не намерят вероятност за скорошно отваряне.

Крис Берг, шеф на Levi Strauss, показа, че компанията за дънки продължава да изплаща заплати на към 800 чиновници в Русия. Но той добави, че „ в случай че нещата не престават по този начин, не съм оптимист, че ще можем да се върнем назад към бизнеса си в скоро време “.

Според съветския закон компаниите са задължени да продължат да изплащат заплати на чиновниците си даже откакто прекратят активността си, сподели Питър Файндинг, юрист по трудово право в FisherBroyles.

Опциите включват заплащане на чиновниците както нормално, погашение на шестмесечни заплати в комбинирани пакети за обезщетение или пренасочване на чиновниците към области на бизнеса, които не са наранени от прекъсвания, сподели той.

Работодателите може също да се съгласят да задържат личния състав на понижени заплати, до момента в който интервенциите са прекратени, добави той, като сподели, че чиновниците няма да имат доста благоприятни условия за договаряне при този сюжет.

Ikea се ангажира да заплаща на съветския си личен състав за три месеца до края на май, един месец над двумесечните заплащания при редуциране, изисквани от съветското законодателство.

Един чиновник сподели, че някои негови сътрудници понякога влизали в изоставените магазини, с цел да актуализират документи, само че се страхували от безработица през идващите месеци. Компанията отхвърли да каже дали ще уволни личния състав.

Според изследване на BCG, болшинството от вложителите считат, че ще отнеме две до пет години, преди западните компании да могат да се върнат в Русия.

Файндинг, който има опит в консултирането на мултинационални компании с съветски интервенции, съобщи, че работодателите евентуално ще уволнят неактивните служащи, вместо да продължат да заплащат заплати в продължение на години. „ Би било доста хубаво да продължат да им заплащат, само че не изключително комерсиално “, сподели той.

Разходите за заплати не са особена тежест за огромните компании, защото минималната заплата в Русия е към 12 500 рубли (156 долара).

McDonalds, който записва доходи от 23 милиарда $ през миналата година, продължава да заплаща заплати на чиновниците си в Русия и прави оценка месечните си разноски в страната на 50 милиона $.

Много западни компании обаче изпитват усложнения при изпращането на пари поради глобите, като в това време няма по какъв начин да генерират доходи при спряла активност. Може да им се наложи да изплащат заплати от запасите си, които скоро могат да се изчерпат, счита Файндинг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР