Мултилатерализмът и зачитането на международното право, с цел укрепването на

...
Мултилатерализмът и зачитането на международното право, с цел укрепването на
Коментари Харесай

ПЕС: ЕС да поеме ролята на глобален лидер, иначе демокрацията е в опасност

" Мултилатерализмът и зачитането на интернационалното право, за укрепването на демокрациите по света и построяването на мир, са в основата на външната политика на Европейски Съюз.

Но през днешния ден живеем във времена на огромна смяна. Дори преди пандемията, светът беше изправен пред световни провокации, изискващи световен отговор - посредством разговор и съдействие. Сред тях са климатичните промени, тъй като чистите въздух и вода имат тъкмо толкоз огромно значение в Пекин, колкото и в Париж. Вследствие на войни, беднотия и неустойчивост милиони бяха принудени да потърсят протекция. Бежанци и мигранти потърсиха по-добър живот. Не можем да се оправим със всички тези провокации, в случай че всяка обособена страна в Европейски Съюз се затвори и издигне стени, тъй като това не е нито стабилно, нито заслужено решение. "

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев откри като хазаин онлайн конференцията " Прогресивните отговори на световни провокации ", проведена от лявото политическо семейство. В събитието участваха Жозеп Борел - висш представител на Европейски Съюз по външна политика, Хелена Дали - еврокомисар с портфолио равнопоставеност, Ан Линде - министър на външните работи на Швеция, Марина Серени - заместник-министър на външните работи на Италия, Ираче Гарсия - ръководител на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, както и евродепутатите Кати Пири и Евин Инчир. С забавен разбор на международните процеси се включи и Ян Елиасон, ръководител на Института за проучвания на интернационалния мир в Стокхолм, някогашен зам. генерален-секретар на Организация на обединените нации и някогашен външен министър на Швеция.

Станишев разяснява, че днешните провокации основават и доста благоприятни условия за по-социални политики. " Пандемията още един път образно сподели по доста мъчителен метод, че всички сме свързани. Не можем да се преборим с тази рецесия, както и с доста други, в случай че не действаме дружно като световна общественост. Лидерството на Европейски Съюз е основно.

Многостранната международна система се изправя пред най-тежката си рецесия. Международният ред се намира под голям напън. Съединени американски щати под управлението на Тръмп възприеха доктрината " Америка преди всичко ". Свидетели сме на съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, на мултиполярен свят. Той се развива не въз основата на съдействие и уравновесени решения, а въз основата на съперничества и геостратегическа конкуренция. "

" Наблюдаваме напредък на популизма, протекционизма и национализма. Дори и вътре в Европейски Съюз. Често виждаме слагането под въпрос на човешки права и демократичните полезности от държавни управления, някои от които демократично определени. Това са съществени закани за всички нас. ", продължи водачът на социалистите и уточни, че под управлението на Жозеп Борел външната политика на Европейски Съюз е в сигурни ръце. " Но би трябвало да му помогнем, тъй като постоянно решенията се вземат прекомерно постепенно, а в някои случаи не виждаме даже обща позиция на Европейски Съюз, поради другите гледни точки на държавите-членки в Съвета. Европейски Съюз би трябвало да бъде интернационален водач - нямаме време да чакаме нашите съдружници да се вразумят и да изиграят историческата си роля. Трябва да действаме в този момент, дружно, като Съюз. ", предизвести Станишев.

Европейски Съюз би трябвало да задава стандарти, за жалост Съединени американски щати и Китай му лишиха тази роля в цифровата гражданска война
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР