Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за

...
Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за
Коментари Харесай

МВнР: Историческата комисия България - РСМ е важна и не трябва да спира работа

Мултидсциплинарната комисия по историческите и просветителни въпроси по Договора за добросъседство с Република Северна Македония би трябвало да продължи да работи - това разгласи Министерството на външните работи в позиция, съгласувана в телефонен диалог сред външните министри на двете страни - Теодора Генчовска и Буяр Османи.

„ Министрите на външните работи на Република България и Република Северна Македония споделят убеждението, че работата на взаимната Комисия по историческите и просветителни въпроси продължава да бъде от главно значение за развиване на двустранните връзки. Нейната активност е значителен детайл от използването на Договора от 2017 година и цели последователното превъзмогване на стандартите от предишното “, заяви шефът на пресцентъра на Министерство на външните работи Митко Димитров.
свързани новини5645преди 11 часа
Радев сложи въпроса за правата на жителите на РСМ с българско съзнание
Позицията е във връзка изявление на съпредседателя на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и РСМ от македонска страна Драги Георгиев, че комисията би трябвало да спре работа за 2 години, до момента в който се реализира по-спокойна атмосфера в връзките сред двете страни.

„ Като самостоятелни учени и специалисти, както и жители на демократични общества, членовете на Комисията имат право обществено да показват свои позиции. Това обаче не обвързва държавните управления на двете страни с предприемане на дадени решения и не следва да се пояснява като предложение на една от двете страни “, посочи Димитров, цитирайки взаимната позиция на двамата външни министри.

Утре министър Генчовска ще пътува за Скопие 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Българският посланик номер едно Теодора Генчовска, дружно с заместник-външният министър Велислава Петрова и ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Тошко Йорданов, ще положат венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Свети Спас “ в Скопие.

От македонска страна ще участва министърът на културата Бисера Костадинова-Стойчевска.

Външният министър на РСМ Буяр Османи няма да участва, защото е отвън страната, оповестиха от външното министерство.

До последно не беше ясно кой от македонска страна ще взе участие в взаимното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР