Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази,

...
Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази,
Коментари Харесай

Стайните мухи се оказаха по-опасни от очакваното

Мухите са едни от най-неприятните инсекти и придвижват доста болести, само че в този момент се оказва, че те могат да причинят доста повече вреди, в сравнение с се смяташе до в този момент. Да този извод е стигнала интернационална научна група. В нея са включени учени от Пенсилванския университет, от Нанянския софтуерен университет, Федералния университет в Рио де Жанейро и още седем научни института.
Изследването е оповестено от списание " Scientific Reports ".
Учените са анализирали микробиома на 116 типа месни и стайни мухи, уловени в Южна и в Северна Америка, както и в Евразия. Резултатите демонстрират, че максимален брой бактерии се намира по краката и крилата на насекомите, съобщи БГНЕС.
Както се оказва стайните мухи са по-опасни – те придвижват до 351 типа рискови микроорганизми, до момента в който месните мухи – 316.
Изводите на учените са, че мухите придвижват доста по-голям брой рискови болести, в сравнение с се предполагаше по-рано. Според проучването този тип инсекти може да станат източник за разпространяването на бактерията Helicobacter pylori, която се свързва с развиването на язва на стомаха и на дванадесетопръстника, с гастрита, дуодендита и даже с рака на стомаха.
Според биолозите, за науката способността на мухите да придвижват огромен брой бактерии има и положителен аспект – това оказва помощ при събирането на данни за вероятни епидемии.
„ Отделни мухи могат да бъдат потребни като екологични медиатори, даващи информация за местата, на които са били малко преди този момент. Смятаме,че този многофункционален метод е подобаващ за наблюдаване на положението на околната среда и здравето на популацията, както и за правосъдната медицина, се споделя в проучването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР