Мухамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или

...
Мухамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или
Коментари Харесай

Пророкът Мохамед се мести от Мека в Медина, което се смята за начало на исляма

Мухамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или 571 година в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) - преуспяващ за времето си търговски център на комерсиалния път, който свързва Йемен със Средиземноморието.
Произлиза от рода Бану Хашим на племето кораиш, което ръководи града. Баща му Абдаллах („ раб на Бога “) умира преди раждането му, до момента в който е на търговия в гр. Басра (днешен Ирак). Майка му Амина („ благочестива “), го дава за развъждане на дойка на име Халима (по традиция новородените се давали на дойка от племе, което живее в пустинята, с цел да израсне крепко, надалеч от заболяванията и епидемиите в града), само че на 4-годишна възраст, уплашена от чудна преживелица, известна като „ отваряне на гръд “, тя го връща в града при майка му. Когато Мохамед е на 6 год., при пътешестване назад от роднинско посещение до Медина, изгубва майка си след нейно заболяване и отива при дядо си Абд ал Мутталиб, който умира след още 2 год. Бъдещият оракул остава под закрилата на чичо си Абу Талиб.
Когато Мухамед е на 12 год., пътува дружно с чичо си по търговия до Сирия. Близо до Басра минават около обиталището на християнски аскет на име Бахира, който пожелава да се срещне с керванджиите, с цел да им каже, че с тях пътува предстоящ оракул. През 595 година Мухаммед се връща в Мека и става овчар. По това време родът на пророка има финансови усложнения и по тази причина той стартира работа като керванджия за богатата вдовица Хадиджа (или Хатиджа на турски), наследила 2 съпрузи. Тя е толкоз впечатлена от качествата на Мохамед, че му поисква ръката. От нея той има четири дъщери и двама внуци - Ал-Хасан и Ал-Хусейн. Двамата, дружно с четиримата първи халифи на вярата, самия Аллах и пророка Мохамед се изписват като 8-те тугри в купола на всяка джамия. По отношение на поклонението към тленните остатъци на наследниците на Пророка пораждат разликите сред шиитите (от шаиат Али или „ другарите на Али “ - поклонници на преданието, произлизащо от Али, зетя на Мохамед) и сунитите (смятащи, че връзката сред Аллах и хората би трябвало да бъде посредством текстовете на Корана и проповедта на Мохамед).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР