Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени

...
Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени
Коментари Харесай

ГЕРБ готви голяма секира за мудните чиновници и калпавата им работа

Мудните служители, които правят калпаво работата си ще отнасят солени санкции, в случай че не свършат или бавят свои отговорности. Според предлагани нови промени в Административно-процесуалния кодекс, импортирани в Народното събрание от ГЕРБ, наказванията за отговорните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лева " Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на правилото на безмълвното единодушие и прехвърляме административната тежест от служителите ", разяснява пред " Труд " ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Бизнесът от години упорства за по-бърза работа от страна на администрацията, а една от точките в програмата на ГЕРБ е точно намаляването на чиновническата преса върху фирмите.

Новите текстове ще отстранен част от бюрократичните пречки и в случай че в регламентиран период дадена компания няма отговор от служител, то ще се приема, че поставеното запитване е с позитивно мнение от въпросното ведомство.

" Изменението основава причина за постепен преход от хипотеза за безмълвен отвод към хипотеза за безмълвно единодушие в подобаващите за това случаи ", се споделя в претекстовете към законопроекта.

Според вносителите, " безмълвното единодушие е инструментът, посредством който най-лесно се пренебрегва бездействието на администрацията и внезапно се понижава административната тежест ".

Промените в Административнопроцесуален кодекс ще доведат до въвеждането и на електронно правораздаване.

" Що се отнася до електронното правораздаване – на всички места, където можем, е да създадем процедурите цифрови ", означи още Кирилов. В новите текстове е записано, че призовките към този момент ще може да се изпращат по електроната поща. Това значи, че съдилищата ще могат да изпращат призовки посредством електронни известия.

" Това предложение ще породи полемики, само че въпреки това ще докара до опростяване на призоваването посредством електронните известия ", сподели още ръководителят на правната комисия.

Пак с новите текстове ще се усили размера на държавните такси и ще има пропорционална такса при веществен интерес на делата. Работната група от Върховен административен съд са приложили финансова аргументация, а сходна процедура има към този момент в закона за ръководство на средствата на европейските фондове.

Защитата на обществените права обаче остават на същите равнища, а измененията ще касаят каузи за публични поръчки, концесии и други
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР