МРРБ трябва и могат да отстранят дефекти, а след това

...
МРРБ трябва и могат да отстранят дефекти, а след това
Коментари Харесай

Бивш шеф на КАТ за Своге: Държавата първо да оправя проблемите, после да търси обезщетения

Министерство на регионалното развитие би трябвало и могат да отстранят недостатъци, а по-късно да се съди с реализатор. Трябва да има механизъм, при който първо да се в профил казуса, след това да се търсят вреди. Това съобщи някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев по наболялата тематика с качеството на пътя през Искърското дефиле, минаващ през Своге.
Трябва да се ревизира дали камъчетата, които са в асфалта на пътя при Своге, се износват – да не са меки, да не са варовикови. Има един коефициент за това, би трябвало да е над 50. Много значимо е тестът да бъде взета по Наказателно-процесуален кодекс, с цел да е доказателство при престъпно дело, сподели ръководителят на Асоциацията на потърпевшите от произшествия Владимир Тодоров.
Нека е ясно – горният пласт асфалт, който е 4 сантиметра – носещият пласт, е идентичен за всички пътища в България що се отнася до клас А. Вече в случай че е клас Б, има разлика, разясни Тодоров.
Би трябвало експерт по пътната сигурност да реши какъв клас асфалт да бъде употребен за съответен път. За страдание мисля, че не се прави, разяснява Алекси Стратиев пред Нова телевизия. Думите му бяха доказани от ръководителя на Българската браншова асоциация „ Пътна безопасност” Николай Иванов, който сподели – това е преценка на плана.
Като експерт що се отнася до качеството на мантинелите Иванов беше безапелационен – всяка една мантинела, която се пуска на пазара, първо минава така наречен краш тест. Съответният тест се прави за съответния клас мантинели – от тези, които пазят единствено от леки коли, до мантинели, които стопират тежки моторни транспортни средства. Иванов разясни, че е доста значимо какъв брой се изкривява мантинелата при удар, с цел да може да работи – да няма дърво, която да я спре преди оптималното деформиране. Николай Иванов изиска уголемен одит и инспекции – освен на автомагистрали, само че и на второкласни пътища.

Председателят на Българската браншова асоциация " Пътна сигурност " напомни, че неотдавна е била открита дирекция за пътна сигурност в АПИ и моли такива отдели да се открият във всички държавни институции да има такива дирекции – най-много в съответните министерства. Той изиска и промяна на закона, с цел да не може община да ремонтира пътна инфраструктура, правена от държавна конструкция, тъй като по този начин се нарушава системата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР