МРРБ предостави 1 083 333 лв. на Община Варна за

...
МРРБ предостави 1 083 333 лв. на Община Варна за
Коментари Харесай

МРРБ предостави 1 083 333 млн. лв. на Община Варна за аварирал тръбопровод

МРРБ даде 1 083 333 лева на Община Варна за ремонт на аварирал водопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Това се показва в писмен отговор на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Обектът е построен по контракт сред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Община Варна и е въведен в употреба през 2011 година Предназначението му е да трансферира отпадъчните води от кварталите „ Аспарухово “ и „ Галата “ през Варненското езеро в канализационната система на Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна.

Повредата поражда през 2019 година На 20 август 2019 година „ Водоснабдяване и канализация Варна “ ООД осведоми притежателя на оборудването - община Варна, за недостатък по тръбопровода. По това време той е в гаранция, която изтича на 6 декември 2019 година ВиК сдружението уведомява навреме за казуса всички способени институции.

Извършени са три водолазни обследвания по дъното на Варненското езеро на дълбочина 13-15 метра. Първият оглед не дава резултат поради огромната дълбочина, ниското налягане и нарасналата мътност на водата. Вторият е изработен с високочестотен сонар и тогава се открива, че тръбата е скъсана. За сметка на ВиК сдружението е направен спешен работен план, който е предаден на Община Варна в качеството ѝ на притежател на оборудванията за правене на процедура за осъществяване на нужния ремонт.

Междувременно сред Община Варна и Министерство на околната среда и водите е водена преписка за изясняване на отговорностите по отношение на строителството и стопанисването на Канално-помпена станция „ Аспарухово “. След приемане на нужната информация от Министерство на околната среда и водите на 5 ноември 2019 година е изпратено писмо до компанията реализатор за премахване на дефекта, само че дейности не са подхванати до приключване на гаранцията на 6 декември 2019 година

На 13 март тази година Община Варна се обръща за помощ към Министерство на регионалното развитие за финансиране на ремонта. Средствата са обезпечени и постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 година, като срокът за осъществяване на обекта е до 30.11.2020 година В случай че Община Варна бъде обезщетена за породените вреди, същата се задължава да възвърне получените средства на Министерство на регионалното развитие.

„ ВиК Варна “ ООД е работило умело и съответно, като са подхванати нужните дейности за локализиране на повредата и са известени навреме всички способени институции “, акцентира в писмения отговор министър Аврамова. „ Към момента на определяне на спешната обстановка обектът е в гаранционен период. Заради неналичието на своевременна реакция от страна на строителя, който е трябвало да в профил повредата в границите на гаранционния период, на ВиК сдружението е наложена глоба в размер на 44 439 лева от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна за приключването на отпадъчни води във Варненското езеро “, прибавя тя.

ВиК-Варна апелира акта на екоинспекцията, тъй като отпадъчните води минават през механично филтриране в КПС-Аспарухово преди да попаднат в тръбопровода. Това е развой, при който постъпващите водни количества се третират с груби и фини механизирани решетки за обособяване на механичните примеси. След това постъпват в аерирани пясъко-маслозадържатели с мостови чистачи, посредством които се отделят пясъчните фракции, нефтопродукти и мазнини. Тези елементи и системи с аерационно, механично и друго съпътстващо съоръжение са в непрестанен работен режим, като се обезпечава нужното механично филтриране на водите.

Това се потвърждава и от констатациите на районната здравна ревизия. От РЗИ – Варна са осъществени разбори за качеството на водите в региона на Варненско езеро и плажа на кв. „ Аспарухово “. По изнесените публични данни от 22 май 2020 година осъщественото проучване демонстрира положителни параметри на качеството на водите в региона и заплаха от екологична злополука няма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР