МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които

...
МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които
Коментари Харесай

МРРБ очаква предложения за управлението на етажната собственост


Министерство на регионалното развитие приготвя нови правила за ръководство на етажната благосъстоятелност, които да доведат до по-качествена поддръжка на постройките и механизми на надзор за лицата, предоставящи услугите на професионално ръководство на етажната благосъстоятелност.

Предложенията ще са част от промени в закона, по които Министерство на регионалното развитие започва публичен спор.

До 15 април могат да бъдат изпращани оферти, отзиви и мнения за промени в наредбите на закона на адрес: [email protected]. Те ще бъдат прегледани и разисквани при подготовката на промени в закона, означават от Министерство на регионалното развитие.

Новите текстове ще уточняват правата на общото заседание на етажната благосъстоятелност и отговорностите на притежателите и ползвателите.

Ще бъдат преразгледани разпоредбите за образуване на дължимите суми за поддържане и ръководство на общите елементи. Ще се ускори и ролята на локалните управляващи при използване на закона.

Предвижда се и регулация при ръководството на здания, в които има по едно и също време жилища, офиси и търговски площи, както и на ваканционните комплекси и такива от затворен вид.

Някои от браншовите организации към този момент са създали оферти за промени в закона. Това са Национално съдружие "Недвижими парцели ", Българската фасилити мениджмънт асоциация и фондация "Асансьорна сигурност ".

Част от тях са за лицензиране на домоуправителите, за наложително присъединяване в общите събрания на етажната благосъстоятелност, обезпечаване на достъп до жилищата, опция за откриване на банкова сметка от домоуправителите.

Има и предложение да се заплаща за поддръжка на общите елементи, даже жилището да не се населява повече от 30 дни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР