„Мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа

...
„Мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участва в годишната конференция на началниците на отбраната на Балканските страни

„ Мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа изрично е един от сполучливите планове на самодейността на началниците на защитата на Балканските страни “.

Това съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев в границите на своето присъединяване в 13-ата годишна конференция на началниците на защитата на Балканските страни в Букурещ, Румъния, представен от пресцентъра на Министерството на защитата. Той разясни, че концепцията за тази мрежа се е родила през 2012 година, а 3 години по-късно планът е потвърдил успеваемостта си по време на учението „ Balkan Bridges - 2015 “. „ Сега тя е главната среда за преноса на данни и за симулационните системи при осъществяване на командно-щабни учения. Екипът за нейното поддържане и развиване работи по идентифицирането на благоприятни условия за увеличение функционалността на системата “, съобщи генерал-лейтенант Илиев.

По време на конференцията представител на дирекция „ Операции и подготовка “ в Щаба на защитата изнесе национална презентация за запознаване на участниците с разпределеното компютърно подпомагано командно-щабно обучение „ „ Balkan Bridges - 2019 “. Република България е уредник и хазаин на обучаемите два щаба на многонационални бригади и на главната конструкция за управление и надзор на учението. Представени бяха и вероятностите за развиване на плана „ Мрежа за подготовка и ръководство на структури от Югоизточна Европа-SEEETN “, чиито основател и главен началник е страната ни.

„ Очаквам „ „ Balkan Bridges - 2019 “ да бъде още един добър образец за взаимоотношение във военната сфера сред нашите страни в района, за шерване на качества и на добросъседски връзки. За мен персонално най-голямото достижение на това обучение e доказаното присъединяване на всички страни-членки на самодейността, т.е. към това начинание се насочваме дружно, всички без изключение, и аз високо оценявам вашата поддръжка “, безапелационен бе заместник-началникът на защитата.

Генерал Илиев добави, че София е подготвена да семейства курс през 2020 година, като второ общо мероприятие в региона на образованието. Осигурени са по две места за всяка страна-участничка в самодейността, като курсът ще бъде извършен през май 2020 година от Центъра на НАТО за проучване, създаване и рационализиране на качества за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия.

Основната тематика на тазгодишното издание на конференцията бе „ Предизвикателства и дефицити в мироопазващите интервенции на Организация на обединените нации “. Доклад изнесе военният консултант по мироопазващите интервенции в Организация на обединените нации генерал-лейтенант Карлос Лойтей. Присъстваха началниците на защитата на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. На работната сесия участва ръководителят на Военния комитет на НАТО, представители на Военния комитет на Европейски Съюз и на командващия Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР