Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info

...
Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info
Коментари Харесай

Два пъти над нормата азотен диоксид е измерен във въздуха на София, сигнализира AirBG

Мрежата от доброволци за премерване на чистотата на въздуха AirBG.Info още веднъж мери стойностите на азотен диоксид на 30 места в София. Това е най-мащабното планово премерване на азотен диоксид, правено в България. Данните демонстрират рисково високи равнища на замърсяване, като единствено една от 30-те измервателни дифузионни тръби демонстрира стойност допустимите правила.

Законодателството на Европейски Съюз и България дефинира пределно позволена междинна годишна централизация от 40 микрограма (мкг) на пространствен метър. За октомври в центъра на София са регистрирани междинни равнища 70 - 80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

Азотният диоксид води до редица хронични болести като белодробна болест, астма, бронхит.

" Данните са мощно притеснителни, тъй като са доста по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднопосочна - колкото по-голям трафик има в града, толкоз повече е отровата във въздуха. Време е в действителност за незабавни ограничения ", разяснява резултатите ръководителят на план AirBG.Info Стефан Димитров.

Преди месец AirBG.Info разгласи данните за концентрацията на азотен диоксид в София за месеците от юни до септември в това число. Тогава повече от половината станции демонстрираха резултати в горната граница на нормата. От септември обаче се следи наклонност на повишаване на концентрацията на азотен диоксид във въздуха.

Доброволците на AirBG.Info слагат на 30 разнообразни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези измервателни уреди се сменят и пробите се изпращат в профилирана лаборатория в Швейцария, която удостоверява данните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР