Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info

...
Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info
Коментари Харесай

Въздухът в София - два пъти по-мръсен от допустимото


Мрежата от доброволци за премерване на чистотата на въздуха AirBG.Info още веднъж мери стойностите на азотен диоксид на 30 места в София. Това е най-мащабното планово премерване на азотен диоксид, правено в миналото в България.

Данните демонстрират рисково високи равнища на замърсяване, като единствено една от измервателните дифузни тръби демонстрира позволена стойност.

Законодателството на Европейски Съюз и България дефинира пределно позволена междинна годишна централизация от 40 мкг/куб. м.

За месец октомври в центъра на София са регистрирани междинни равнища от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

Азотният диоксид води до редица хронични болести като белодробна болест, астма, бронхит.

"Даните са мощно притеснителни, тъй като са доста по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднопосочна - колкото повече трафик има в града, толкоз повече е отровата във въздуха. Време е в действителност за незабавни ограничения ", разяснява резултатите ръководителят на план AirBG.Info Стефан Димитров.

Преди месец AirBG.Info разгласи данните за концентрацията на азотен диоксид в София за месеците от юни до септември в това число. Тогава повече от половината станции демонстрираха резултати в норма. От септември насам обаче се следи наклонност на повишаване на концентрацията на азотен диоксид.

Доброволците на AirBG.Info слагат на 30 разнообразни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези тръби се сменят и се изпращат в профилирана лаборатория в Швейцария, която удостоверява данните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР