Мрежата на университетската болница в Руан Шарл Никол“ е станала

...
Мрежата на университетската болница в Руан Шарл Никол“ е станала
Коментари Харесай

Рансъмуер атака заключи 6000 компютъра във френска болница

Мрежата на университетската болница в Руан „ Шарл Никол “ е станала жертва на рансъмуер офанзива по-рано този месец, съобщи при започване на тази седмица Le Monde.

Атаката е засегнала съществено и петте корпуса на болничното заведение, която разполага с екип от 10 000 души и 2500 кревати, като IT отделът е решил да изключи компютърните системи, с цел да не бъдат нанесени повече вреди. Това е предиздвикало медицинския личен състав да премине към работа в „ спешен “ режим. На 18-ти, три дни след офанзивата, болничното заведение функционирала към момента по този начин, само че се чака до началото на идната седмица естествената работа на мрежата да бъде възобновена. Макар и формалната позиция е, че откуп в офанзивата не е бил желан, то съгласно клюки подобен е имало – по €1500 за всяка една от заключените 6000 системи. Персоналът е бил заставен да употребява собрите остарели химикал и хартия, с цел да се оправя със отговорностите си. Не се оповестява дали се е наложило пренасяне на пациенти в други лечебни заведения поради офанзивите.

Болничните заведения постоянно стават жертва на рансъмуер офанзиви, заради неналичието на назначени в тях експерти по осведомителна сигурност и лимитирани бюджети. През 2017, по време на WannaCry епидемията, системата на английската Национална здравна работа беше съществено наранена от криптовируса. Над 92 милиона паунда бяха отделени за справяне с вредите от офанзивите и ъпгрейд на системите, 19 000 прегледа и планувани операции бяха анулирани, а броя на заключените компютри възлизаше на 200 000, по информация на The Telegraph.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР