Мрежа от поддържани от руски адреси профили в социалната мрежа

...
Мрежа от поддържани от руски адреси профили в социалната мрежа
Коментари Харесай

От Русия вече се месят в изборите в САЩ, обяви "Фейсбук"

Мрежа от поддържани от съветски адреси профили в обществената мрежа за шерване на фотоси " Инстаграм " към този момент е почнала да се меси в идните след съвсем година избори за президент на Съединени американски щати и освежен състав на Народното събрание във Вашингтон, заяви " Facebook ".

Посланията в тези профили са ориентирани към американци, а операторите им се показват за американци. Дейността им е прекъсната в понеделник дружно с още 3 мрежи, поддържани от територията на Иран и настоящи в други елементи на света.

Руската мрежа е посочила " известни връзки " с Агенцията за интернет проучвания, споделят още от " Facebook ". Агенцията, известна в медиите още като Фабриката за тролове, е посочена и глобена от Съединени американски щати за интервенция в изборите през 2016 година от името на съветското държавно управление.

Трупане на публика

" Виждаме, че тази интервенция е ориентирана главно към публичния спор в Съединени американски щати и, казано в резюме, се занимава с тематики, които са предизвикателство и от време на време провокират раздори в страната ", сподели Натаниел Глейхер, началник на политиката на " Facebook " по кибер сигурността. Когато се работи по подобен метод, част от нещата, които се правяг, засягат въпроси, имащи значение за изборите. Но не мога да кажа каква тъкмо е задачата им. "

Глейхер разказва, че мрежата, свързвана с Фабриката за тролове, е употребила 50 профила в " Инстаграм " и един във " Facebook ", с цел да събере към 246 000 почитатели, от които към 60% са в Съединени американски щати. Първите профили са се появили някъде през януари 2019 година, а развиването на интервенцията наподобява " много нескопосано ". " Доста от вниманието им бе заето с това да натрупат почитатели - а тъкмо това се организира при подготовката за интервенция. "

Адвокати на Concord Management and Consulting LLC - американската компания, която съгласно прокуратурата се управлява от Евгений Пригожин и оказва помощ за дейностите на Агенцията за интернет проучвания, отхвърлят той да е правил нещо нелегално. Официалните управляващи в Русия постоянно отхвърлят обвиняванията да интервенция в американската политика и избори.

Материалите от тази мрежа са ориентирани и към републиканци, и към демократи, споделя Бен Нимо. Той е откривател от компанията " Графика " за разбор на обществени медии, наета от " Facebook " за най-новата активност на Агенцията за интернет проучвания. Повечето от известията са плагиатство н аматериали на известни консервативни и прогресистки имена. Те включват модифицирани мнения, появили се първо в " Туитър " с рецензии против президента Доналд Тръмп, само че и против главния му конкурент Джо Байдън и конгресмена Александра Окасио-Кортес.

" Интересното е, че ан този стадий те се занимават извънредно с прекопирване и препубликуване на автентично наличие от действителни американци. Това може да е показателно за опит да прикриване на езиковите разлики, посредством които в предишното бе по-лесно да ги откриваме ", изяснява Нимо пред " Ройтерс ".

Глейхер показва още, че иранска мрежа, разкрита от екипа му, употребява над 100 подправени или завладяни профила във " Facebook " и " Инстаграм ", с цел да нападна с послания консуматори в Съединени американски щати, само че и в някои елементи от франкофонска Северна Африка. Подмрежа на тези профили пренаписва публикации от иранските държавни медии, с цел да ги пренасочи към консуматори в латиноамерикански страни като Венецуела Бразилия, Боливия, Перу, Еквадор и Мексико.

Дейността е била обвързвана с иранската акция, открита през август 2018 година, в който съгласно " Ройтерс " интернет потребителите са обработвани с обширна мрежа от уеб сайтове за измислени вести. В нея е преопакована агитация от ирански държавни медии. Сега от " Facebook " споделят, че на профилите " нормално се разгласяват локални политически вести и геополитически истории, в това число за американската политика, за Израел, поддръжката за Палестина и спора в Йемен ".

От " Фейсук " оповестиха през днешния ден, че отстраняват тези 4 мрежи, страници и групи, занимаващ исе с " координирано неавтентично държание ".

 От Русия към този момент се месят в изборите в Съединени американски щати, разгласи

Ето още от ограниченията, оповестени през днешния ден:

- от ноември компанията ще стартира да добавя листата си с следени от страната медии.

- ускорява се и отбраната на хора на изборни позиции и на претенденти, които може да бъдат податливи на хакерски офанзиви.

- от през днешния ден админи на профили във " Facebook " и " Инстаграм " могат да се извърнат към компанията за тяхната отбрана

- обновява се и отбраната на сатове и профили на политически лица и претенденти

- дават се филтри за асортимент на рекламно наличие, както и повече информация кой в действителност стои зад дадена страница във " Facebook ".

- специфичен изскачащ прозорец ще се появява при шерването на наличие от различен профил в " Инстаграм ", когато след инспекция на обстоятелствата в него от външен източник то е маркирано като подправено

- компанията " Facebook " стартира да ползва политика на възбрана за платени реклами, агитиращи, че е безсмислено или безпредметно да се гласоподава

- в идващите няколко седмици по-ясно ще бъде обозначавано наличие, оценено от външни проверители на обстоятелствата като " подправено или частично подправено "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР