Мрежа от крайнодесни и анти-европейски групи използва Facebook, за да

...
Мрежа от крайнодесни и анти-европейски групи използва Facebook, за да
Коментари Харесай

Мрежа от Facebook акаунти разпространява фалшиви новини преди изборите

Мрежа от крайнодесни и анти-европейски групи употребява Фейсбук, с цел да популяризира подправени вести и слово на омразата преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат тази седмица. Това се споделя в нод отчет на активистката група Avaaz. От Avaaz са докладвали над 500 страници с обща публика от над 32 млн. души. Освен това отчетът разкрива какви тактики за дезинформация употребяват сходни групи.

Докладът

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Докладваните сметки са регистрирани във Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Полша и Испания и са докладвани в интервала април-май 2019 година Според създателите въпросните сметки са разпространявали подправени вести, употребявайки разнообразни тактики в нарушаване на разпоредбите на Фейсбук. Така да вземем за пример в Италия са създавани страници по избрани тематики и ползи, които след това са били трансофмирани в пропагандни принадлежности.

" Смятаме, че тези мрежи имат доста въздействие, те организират акции за дезинформация, които не престават с години, да вземем за пример, придавайки на един съответен въпрос по-голямо значение ", разяснява шефът на Avaaz Кристоф Шот, представен от Guardian.

500-те страници са имали общо над 32 млн. почитатели, които са генерирали над 67 млн. интеракции (коментари, споделяния, харесвания) за последните три месеца. От Фейсбук към този момент са изтрили 77 страници и 230 акаунта, които са имали близо 6 млн. почитатели - за съпоставяне водещите крайнодесни и антиевропейски партии - италианската " Лига ", немската Алтернатива за Германия, полската Право и иправедливост, английската Brexit Party, френската " Национален фронт " и испанската Vox са с общо 2 млн.

Според Шот задачата им не е била само да популяризира подправени вести преди изборите, само че и да се сътвори лъжливо чувство за поддръжка към избрани дела и по този начин да се повлияе на ръководството и вземането на решения на високо равнище.

Разследването е дело на самостоятелни проверяващи и публицисти, наети от Avaaz. Онлайн акцията за финансиране на плана е привлякла над 47 хиляди донори, разясняват от Avaaz.

Неизчезващият проблем на Фейсбук

След абсурда за съветската интервенция в американските избори Фейсбук усъвършенства системите си за различаване и унищожаване на сходно наличие, само че отчетът на Avaaz разкрива продължаващия проблем на компанията да се оправя с дезинформиращите изявления от платформата си.

" Остават дни до евроизборите, а Европа се дави в дезинформация. Размерът и изтънчеността на тези мрежи ги прави оръжия за всеобщо заличаване на демокрацията и тъкмо в този момент те са ориентирани точно към Европа ", разяснява Шот, представен от Wired.
" Смятаме, че Фейсбук свърши добра работа с нашите разкрития, само че е трябвало да свърши по-добра работа по откриването на тези страници ", разяснява Шот и прибавя: " Трябва да създадат това сами. Ние сме към 30 души, те имат над 30 000 в екипа си за сигурност и сигурност "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР