Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу

...
Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу
Коментари Харесай

Мравките са потенциален източник за създаване на лекарства

Мравките са евентуален източник за създаване на нови медикаменти против инфекции, тъй като създават субстанции, които унищожават бактерии и гъбички, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

"С увеличението на резистентните към антибиотици патогенни сътрудници, които годишно заразяват към 2 милиона души в Съединени американски щати, проучванията върху метода, по който обществени инсекти се борят с въпросните патогенни сътрудници, могат да дават насоки за понижаване на устойчивостта им ", обявиха създателите на проучването.

12 от изследваните 20 типа мравки имали антимикробни свойства. Обратно на упованията, било установено, че най-големите колонии мравки и мравките работнички, които са по-едри, не се отличават с по-голямо произвеждане на антимикробни субстанции. Два от типовете, произвеждащи най-вече антимикробни субстанции - Monomorium minimum и Solenopsis molesta, са с най-малки размери. Освен това 8 от изследваните типове мравки не произвеждали антибиотици или други ефикасни против бактериите субстанции.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че мравките са евентуален източник за основаване на нови антибиотици, предопределени за лекуване на заболявания у хората ", сподели Клинт Пеник от университета на Аризона.

Резултатите от проучването са оповестени в Royal Society Open Science.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР