Мравчената киселина или позната още като метанова киселина е най-простата

...
Мравчената киселина или позната още като метанова киселина е най-простата
Коментари Харесай

Холандци замениха дизела с мравчена киселина

Мравчената киселина или позната още като метанова киселина е най-простата карбоксилна киселина. Тя се създава и от инсекти, и от растения. Съдържа се в копривата, в някои иглолистни растения и в оцета.

Група холандски учени вземат решение да я употребяват в качеството на гориво и основават рейс, разполагащ с екодвигател, който работи с мравчена киселина. Идеята им е този тип гориво да размени в градския превоз дизеловите мотори.

Към момента опитът на холандците демонстрира, че с един контейнер от 30 литра, рейсът може да измине 200 километра. При това иновационният рейс е безусловно безвреден за околната среда.  Изобретателите акцентират обстоятелството, че с изключение на безвредна и безвредна, мравчената киселина е и много евтина. Технологията на холандците е наречена Hydrozine, а най-просто се изяснява с раздробяване на мравчената киселина пд въздействието на катализатори, на водород и въглероден двуокис.

Така се генерира електричество, належащо за инсталирания електромотор. Последният е на компанията VDL. Първите рейсове с технологията Hydrozine ще бъдат пуснати в употреба към края на годината. Станциите, които ще ги зареждат ще са аналогични със в този момент съществуващите бензиностанции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР