Мръсният въздух в големите градове на Турция е вреден колкото

...
Мръсният въздух в големите градове на Турция е вреден колкото
Коментари Харесай

Да дишаш в Истанбул - все едно да пушиш десетки кутии цигари годишно

Мръсният въздух в огромните градове на Турция е нездравословен колкото тютюнопушенето, написа турският вестник " Сабах ", представен от БГНЕС.
Дишането на въздуха в Истанбул е все едно да бъдат изпушени 16 кутии цигари годишно, споделят специалисти.
В последните години Турция минава към по-модерни източници на сила и отопление, което усъвършенства качеството на въздуха, само че проблемите не са решени, предизвестява професор Хюсеин Торос от Техническия университет на Истанбул.
След като изследвали качеството на въздуха в Истанбул, Анкара, Измир и Бурса, учените разбрали, че най-голямо замърсяване има в Бурса. " Да дишаш въздуха там се равнява на изпушването на 38 кутии цигари годишно ", споделя Торос.
Основните замърсители са колите, както и битовото отопление на частните домове. Много способстват за мръсния въздух фактори като географското състояние, метеорологичните условия, районирането на градовете, строителната активност и индустриализацията.
" Ако районирането не е добре направено и пушекът от една фабрика отива към жилищните региони, това доста утежнява обстановката. Строежът на кварталите би трябвало да се преценява с въздушните течения ", споделя Торос.
Основен замърсител в огромните градове остават колите, като в Турция на практика всички употребяват обичайните горива, а колите с различно задвижване са доста малко.
" В Истанбул има 4 милиона автомобила. Комбинирайте ги с потреблението на горива за отопление и ще получите огромно замърсяване ", споделя Торос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР